Ξεκινά και πάλι η λειτουργία των καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων στην Αγία Παρασκευή

| Νέα του Δήμου
Ξεκινά  και πάλι η λειτουργία των καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων στην Αγία Παρασκευή

Γιάννης Μυλωνάκης: «Στόχος μας να γίνει η πόλη μας ένας Δήμος-Πρότυπο στον τομέα της ανακύκλωσης»

 

Συνεπής στο χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει και έχοντας ως προτεραιότητα την ενίσχυση της ανακύκλωσης στην πόλη,  ο Δήμος Αγίας  Παρασκευής επαναφέρει από αύριο Παρασκευή 17 Μαΐου, τη λειτουργία χωριστής συλλογής υπολειμμάτων τροφών (βιοαποβλήτων) στους καφέ κάδους.

Σε πρώτη φάση οι καφέ κάδοι θα λειτουργήσουν  σε υπεραγορές, οπωροπωλεία, επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, λαϊκές αγορές και άλλους οργανισμούς και ακολούθως πλησίον κατοικιών. 

Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί από την Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, 35 καφέ κάδοι, ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα συλλογής και οι Δημοτικοί παιδικοί Σταθμοί. Προηγήθηκε ολοκληρωμένη εκπαίδευση όλων των μελών του προσωπικού καθαριότητας, ως προς την ορθή λειτουργία του απορριμματοφόρου.

Με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας των καφέ κάδων, ο  Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης επισημαίνει σχετικά:

«Όπως υποσχεθήκαμε στους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής,  από αύριο ξεκινάμε και πάλι τη λειτουργία των καφέ κάδων συλλογής  βιοαποβλήτων στην πόλη μας. Ήρθε επιτέλους η ώρα να αξιοποιήσουμε τον εξοπλισμό που είχαμε παραλάβει ως Δήμος από την Περιφέρεια το 2020, με στόχο να ενισχύσουμε  την ανακύκλωση και  να κάνουμε την πόλη μας ένα Δήμο-Πρότυπο σε αυτόν τον τομέα. Έχοντας ως προτεραιότητα την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων μας, θα συνεχίσουμε τη συστηματική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου μας. Δεσμευόμαστε πως κάθε ευρώ των πολιτών θα πιάνει τόπο και θα αξιοποιείται, με στόχο να γίνει η Αγία Παρασκευή μία πόλη σύγχρονη, βιώσιμη, φιλική προς  τους κατοίκους της».

Διαδικασία χωριστής συλλογής στους καφέ κάδους και αποκομιδή

Ο Δήμος θα πραγματοποιεί την αποκομιδή των βιοαποβλήτων από  τους  καφέ κάδους, με ειδικό απορριμματοφόρο, το οποίο έχει ενσωματωμένο σύστημα πλύσης κάδου και το υλικό θα οδηγείται σε μονάδα κομποστοποίησης για την παραγωγή υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικού υλικού (κόμποστ). 

Σημειώνεται πως στους καφέ κάδους-που σημειωτέον διαθέτουν κλειδαριά, απορρίπτονται μόνον υπολείμματα τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, υπολείμματα από μαγειρεμένο κρέας και ψάρια, ζυμαρικά, υπολείμματα καφέ κ.ά. Τα βιοαπόβλητα αποτελούν περίπου το 40% του συνόλου των παραγόμενων οικιακών αποβλήτων οπότε η χωριστή συλλογή τους και η διάθεσή τους για την παραγωγή κομπόστ μόνο οφέλη προσφέρει, πρωτίστως στο περιβάλλον μας, εφόσον αποφεύγεται η ταφή τους.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, στους πολίτες που διαμένουν σε οδούς πλησίον των σημείων τοποθέτησης των κάδων και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων, θα διατεθεί το ειδικό κλειδί ανοίγματος του κάδου.

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με το άρθρο 50 του ν. 4819/2021 τίθεται σαφής υποχρέωση, χωριστής συλλογής για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, ανεξαρτήτως δυναμικότητας που λειτουργούν σύμφωνα με την υπ’αρ. 16228/2017 (Β’1723) ΚΥΑ καθώς και για ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων όπως εγκαταστάσεις τροφίμων, λαχαναγορές, υπεραγορές τροφίμων και κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής καλεί όλους τους εμπλεκόμενους, να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή για την ομαλή έναρξη της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και τη σωστή χρήση του κάδου. 

Για οποιαδήποτε πληροφορία δείτε εδώ και επικοινωνήστε  στο τηλ. 213 2004500 εσ. 571, ή μέσω e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software