Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής στο «Ρώτα τον Δήμαρχο» έδωσε απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα της πόλης

| Νέα του Δήμου
Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής στο «Ρώτα τον Δήμαρχο» έδωσε απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα της πόλης

Δεκάδες ερωτήσεις πολιτών προς τον Γιάννη Μυλωνάκη στη χθεσινή διαδικτυακή συζήτηση που μεταδόθηκε ζωντανά 

Το «Ρώτα τον Δήμαρχο», η καινοτόμα  πρωτοβουλία του Δήμαρχου Αγίας Παρασκευής Γιάννη Μυλωνάκη με στόχο τη «ζωντανή» επικοινωνία με τους πολίτες για διάφορα ζητήματα που απασχολούν την πόλη και την καθημερινότητα, βγήκε για άλλη μία φορά στον αέρα, χθες Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πως το  «Ρώτα τον Δήμαρχο» γίνεται, μία φορά την τελευταία εβδομάδα κάθε μήνα.

Στις 2 περίπου ώρες που διήρκησε η συζήτηση ο κ. Μυλωνάκης απαντούσε σε δεκάδες ερωτήματα που έθεσαν οι πολίτες για κρίσιμα ζητήματα της πόλης. Μεταξύ άλλων προανήγγειλε πως αμέσως μετά το Πάσχα θα ανακοινωθεί το πλήρες πολιτιστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ενώ ανακοίνωσε πως στις 17 Μαΐου θα ξεκινήσει και η λειτουργία των καφέ κάδων με προτεραιότητα, σε αυτή τη φάση, τις λαϊκές αγορές και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα απαντώντας σε ερωτήματα που σχετίζονται με την ανάγκη ασφαλτοστρώσεων και αποκατάσταση φθαρμένων πεζοδρομίων, υπογράμμισε πως  θα γίνουν παρεμβάσεις σταδιακά και κατόπιν ιεράρχησης των μεγαλύτερων αναγκών στην πόλη, ενώ αναφέρθηκε και στα ζητήματα πολιτικής προστασίας, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα ζήτημα που ο Δήμος έχει θέσει σε προτεραιότητα, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη.  

Ακολουθούν ενδεικτικά,  βασικά σημεία της συζήτησης:

Πολιτική προστασία-Δράσεις πρόληψης

Ερωτηθείς σχετικά με την προετοιμασία του Δήμου ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά  την 1η Μαΐου, ο κ. Μυλωνάκης υπογράμμισε πως η δημοτική αρχή εστιάζει κυρίως στην καλή προετοιμασία της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και σε δράσεις πρόληψης, με στόχο την αποτελεσματικότερη θωράκιση της πόλης και των πολιτών.  Ειδικότερα ανακοίνωσε πως ήδη ξεκίνησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι σχετικοί καθαρισμοί στα σχολεία, αξιοποιώντας το γεγονός ότι είναι κλειστά λόγω των εορτών του Πάσχα, ενώ, όπως ανέφερε, αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσουν οι καθαρισμοί των οικοπέδων και των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου και θα ακολουθήσουν τα οικόπεδα ιδιωτών που δεν έχουν καθαριστεί επαρκώς. «Εμείς δεν πρόκειται να περιμένουμε να φτάσει ο Ιούνιος για να κάνουμε  τα αυτονόητα» τόνισε και διευκρίνισε πως όπου απαιτηθεί, οι εργασίες καθαρισμού θα επαναλαμβάνονται.

Πλατεία Αγ. Ιωάννου-Βανδαλισμοί

Σχετικά με την πορεία των εργασιών στην υπό κατασκευή πλατεία Αγ. Ιωάννου, ο κ. Μυλωνάκης ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη σε ποσοστό 95% και με την ολοκλήρωση των τελευταίων τυπικών διαδικασιών από τον ανάδοχο, αναμένεται σε περίπου ένα μήνα να παραδοθεί προς χρήση. Σε αυτό το σημείο και με αφορμή περιστατικά βανδαλισμών που καταγγέλθηκαν και από πολίτες κατά τη χθεσινή διαδικτυακή συζήτηση, ο Δήμαρχος άδραξε την ευκαιρία να απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της πόλης να συμβάλλουν στην περιφρούρηση της πλατείας που είναι όπως είπε «περιουσία όλων μας». «Ας δείξουμε σεβασμό στους κοινόχρηστους χώρους μας τους οποίους πρέπει να διατηρούμε όμορφους και να τους απολαμβάνουμε όλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολιτισμός

Ερωτηθείς σχετικά με το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για την ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας του  Δήμου, ο κ. Μυλωνάκης προανήγγειλε πως αμέσως μετά το Πάσχα θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα  πολιτιστικών εκδηλώσεων που ήδη σχεδιάζει ο Δήμος τόσο για τους καλοκαιρινούς μήνες, όσο και για τον Σεπτέμβριο. Μεταξύ άλλων θα συμπεριλαμβάνονται, όπως ανέφερε, η διοργάνωση παιδικών φεστιβάλ, θεατρικών παραστάσεων αλλά και η λειτουργία του δημοτικού κινηματογράφου με έναν νέο σύγχρονο τρόπο. «Το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε από τις δύο μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης έναν «πόλεμο λάσπης», μεταξύ άλλων και για τον πολιτισμό. Ακούμε δύο πρώην δημάρχους που οι πολίτες της Αγίας Παρασκευής τίμησαν με την ψήφο τους στο παρελθόν, να εκστομίζουν λαϊκίστικες κορώνες αντί να συμβάλλουν με εποικοδομητικές προτάσεις, στην προσπάθεια μας να πάει μπροστά η πόλη. Αυτή τη στιγμή επαναξιολογούμε όλα τα πολιτιστικά προγράμματα του δήμου με στόχο να τα κάνουμε πιο ελκυστικά και πιο επωφελή. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες πως αυτό που θα δουν από εμάς θα είναι πολύ ποιοτικό, αισθητικά αναβαθμισμένο και με σύγχρονη ματιά. Όσοι μιλούν για «καταργήσεις θεσμών» θα διαψευστούν. Το αντίθετο, εμείς θα αναβαθμίσουμε και θα αλλάξουμε προς το καλύτερο τις δράσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καφέ κάδοι

Ο κ. Μυλωνάκης υπογράμμισε για άλλη μία φορά την έμφαση που δίνει η νέα δημοτική αρχή στα ζητήματα καθαριότητας και ανακύκλωσης.

Ερωτηθείς σχετικά με τους καφέ κάδους, ανακοίνωσε πως στις 17 Μαΐου θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους σε πρώτη φάση στις Λαϊκές Αγορές και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, όπως επισήμανε, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες η ενημέρωση των παραγωγών Λαϊκών αγορών και των επιχειρηματιών για την ορθή λειτουργία του καφέ κάδου και διευκρίνισε πως σε δεύτερο χρόνο θα τοποθετηθούν και σε κατοικίες, σε όλες τις γειτονιές της πόλης, με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης που θα συμβάλλει και στην εξοικονόμηση πόρων για τον Δήμο.  

Κολυμβητήριο

Απαντώντας σε  σχετικό ερώτημα για το νέο κολυμβητήριο ο κ. Μυλωνάκης και αφού υπογράμμισε πως αυτό το έργο αποτελεί ένα «προσωπικό στοίχημα» για τη νέα δημοτική αρχή, τόνισε πως θα συνεχίσει να διεκδικεί χρηματοδότηση από κάθε διαθέσιμη πηγή, προκειμένου να γίνει. «Στην αντίθετη περίπτωση θα φτιάξουμε το κολυμβητήριο με ίδιους πόρους, καθώς πρόκειται για μία υποδομή που έχει ανάγκη η πόλη», σημείωσε. 

Θα αυξηθούν τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων

Κληθείς να σχολιάσει το πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων τα Σαββατοκύριακα, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας, θα δοθεί λύση στο ζήτημα. Ειδικότερα θα αυξηθούν σε 2 τα ημερήσια δρομολόγια, ενώ θα ενισχυθούν και τα δρομολόγια το Σαββατοκύριακο. Επί του  θέματος ο κ. Μυλωνάκης ανέφερε επίσης πως μετά από συντονισμένες προσπάθειες η δημοτική αρχή ξεμπλόκαρε το σχετικό  διαγωνισμό και πολύ σύντομα θα δοθούν στους εργαζόμενους τα μέσα ατομικής προστασίας, ένα ζήτημα που εκκρεμούσε και ήταν εις βάρος της ασφάλειας του προσωπικού.

Δημοτική συγκοινωνία

Με αφορμή σχετικό ερώτημα για τη δημοτική συγκοινωνία, ο κ. Μυλωνάκης ανακοίνωσε πως έχουν διασφαλιστεί οι πόροι και ήδη έχει ανατεθεί η μελέτη για τη χωροθέτηση στάσεων δημοτικής  συγκοινωνίας και πρόσθεσε πως μετά την ολοκλήρωση του σχετικού σχεδιασμού, σε συνεργασία και με τον ΟΑΣΑ, ο Δήμος θα αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας, όπως έχει δεσμευθεί, με κύριο γνώμονα τόσο την αποσυμφόρηση κεντρικών σημείων της πόλης, όσο και την απευθείας σύνδεση με το σταθμό του Μετρό.

Στάθμευση-δημοτικά parking-«έξυπνες» διαβάσεις

Σχετικά με τις καταλήψεις των πεζοδρομίων από οχήματα , ο κ. Μυλωνάκης αναγνώρισε πως αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την πόλη γι’ αυτό και όπως ανέφερε, έχει έρθει σε συνεννόηση με την Τροχαία, ώστε να γίνονται αυστηρές συστάσεις, κυρίως αν εμποδίζεται η διέλευση σε ΑΜΕΑ, γυναίκες με μικρά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα. Σε περίπτωση ωστόσο μη συμμόρφωσης, ο Δήμος, όπως υπογράμμισε θα προχωρεί στην επιβολή αυστηρών προστίμων. «Τίθεται και ζήτημα ατομικής ευθύνης, οφείλουμε όλοι να ευαισθητοποιηθούμε, να σεβόμαστε τους συμπολίτες μας και με σωστή ενημέρωση να συμβάλλουμε στο να διατηρούμε μία καλή ποιότητα ζωής στην πόλη», σημείωσε. Επίσης ανακοίνωσε ότι προβλέπεται η δημιουργία δημοτικών parking με  τη λειτουργία «έξυπνων» εφαρμογών αλλά και η εφαρμογή ελεγχόμενης στάθμευσης σε σημεία έντονου κυκλοφοριακού φόρτου, όπως είναι η περιοχή που βρίσκεται το Κολλέγιο.

Φωτισμός

Απαντώντας σε ερωτήματα που σχετίζονται με τον κακό φωτισμό η και την έλλειψη του σε δρόμους της πόλης, ο Δήμαρχος τόνισε

χαρακτηριστικά πως η νέα δημοτική αρχή, μετά και τη υπερψήφιση της πρώτης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, ήδη έχει αντικαταστήσει όσες λάμπες ήταν καμμένες και είχαν φθορές. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, στο σχεδιασμό του είναι η αναβάθμιση όλου του οδοφωτισμού της πόλης με νέα σύγχρονα , μη ενεργοβόρα φωτιστικά, τύπου led. «Πιστεύω πως σ΄ένα χρόνο από σήμερα θα έχουμε ολοκληρώσει το έργο» ανέφερε.

Πεζοδρόμια-ασφαλτοστρώσεις

Πολλά ερωτήματα δέχθηκε ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής σχετικά με την κακή κατάσταση των πεζοδρομίων αλλά και την ανάγκη ασφαλτοστρώσεων. Σε ότι αφορά τα πεζοδρόμια τόνισε ότι θα φτιαχτούν σταδιακά με ιεράρχηση των αναγκών και ανάλογα με τα οικονομικά του Δήμου. Σε ότι αφορά το θέμα των ασφαλτοστρώσεων επισήμανε πως το πρόβλημα στην πόλη είναι εκτεταμένο και σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος, ανάλογα και με τις οικονομικές του δυνατότητες, θα σχεδιάσει ένα πλάνο πενταετούς υλοποίησης με στόχο την ασφαλτόστρωση όσο το δυνατόν περισσότερων δρόμων της πόλης. 

Δημοτική αστυνομία

Τη σημασία επαναλειτουργίας της δημοτικής αστυνομίας  για την αντιμετώπιση διάφορων ζητημάτων, όπως η παράνομη στάθμευση και η άναρχη λειτουργία καταστημάτων, υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάκης απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, διευκρινίζοντας ωστόσο  πως οι 3 θέσεις που είχαν προβλεφθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν επαρκούν για τις ανάγκες και αναλογικά με τον πληθυσμό της πόλης. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε πως στη νέα τροποποίηση του οργανισμού του Δήμου, θα υπάρχει πρόβλεψη για περισσότερες θέσεις.

Προμήθεια καταστημάτων

Κληθείς να σχολιάσει κάποια φαινόμενα άναρχης λειτουργίας των καταστημάτων, ο Δήμαρχος αφού χαρακτήρισε οξύμωρο το γεγονός ότι δεν είναι στη δικαιοδοσία του Δήμου, να δίνει τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων, εστίασε στη διαδικασία φορτοεκφόρτωσης των super market. Ειδικότερα τόνισε πως έχει ενημερώσει τους υπευθύνους των καταστημάτων πως θα εφαρμοστεί, αμέσως μετά το Πάσχα, πρόγραμμα φορτοεκφόρτωσης το οποίο ως προς τις ώρες θα τηρείται αυστηρά και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα.

 

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software