Ανακοίνωση του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής Γιάννη Μυλωνάκη σχετικά με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και αφορά την ενδεχόμενη ανέγερση κτιρίων με χρήση των ευεργετικών κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (Ν.Ο.Κ.)

| Νέα του Δήμου
Ανακοίνωση του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής Γιάννη Μυλωνάκη σχετικά με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και αφορά την ενδεχόμενη ανέγερση κτιρίων με χρήση των ευεργετικών κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (Ν.Ο.Κ.)

«Θα χειριστούμε το θέμα με υπευθυνότητα και σεβασμό στους Νόμους»

Αγαπητοί συνδημότες, 

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει μία συζήτησησχετικά με την εφαρμογή των κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (Ν.Ο.Κ).

Στο πλαίσιο της δέσμευσης μου να σας ενημερώνω υπεύθυνα και τεκμηριωμένα για κάθε ζήτημα που αφορά την πόλη και την ποιότητας της ζωής μας έχω να σας επισημάνω τα εξής:

Ο Ν.Ο.Κ. έχει ψηφιστεί από το 2012, σε μία εποχή που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης με την οποία ήταν αντιμέτωπη η χώρα, υπήρχε έντονη η ανάγκη θέσπισης κινήτρων με στόχο την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε υπερβολική χρήση του συνδυασμού των κινήτρων που δόθηκαν από τον οικοδομικό κανονισμό, υπαγορευμένες από κερδοσκοπικές λογικές.

Στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, μέχρι σήμερα, δεν έχει καταγραφεί στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης καμία καταγγελία για οικοδομικά «τερατουργήματα» που θα μπορούσαν έντονα να αλλοιώσουν τον υφιστάμενο πολεοδομικό χαρακτήρα της.

Αυτό δεν το λέω ως άλλοθι για να εφησυχάζουμεούτε ως Δημοτική Αρχή, ούτε ως δημοτικό συμβούλιο, ούτε ως δημότες. 

Το αντίθετο. Σε συνεχή συνεννόηση και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, θα παρακολουθούμε και θα αξιολογούμε όλες τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα με νηφαλιότητα,υπεύθυνη στάση και σεβασμό στους Νόμους, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την προάσπιση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της πόλης μας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. 

Παράλληλα αναμένουμε πολύ σύντομα τη μελέτη του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Τ.Π.Σ)για το Δήμο μας, μέσω του οποίου θα δρομολογηθούν λύσεις σε ζητήματα πολεοδομικού χαρακτήρα, χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, χρήσεων γης, ενεργειακά ζητήματα,                                                     όρων και περιορισμών δόμησης και το οποίο θα είναι και προϊόν διαβούλευσης με τις παρατάξεις και τους τοπικούς φορείς.  

Αναμένοντας λοιπόν, την επίσημη έναρξη μελέτης του Τ.Π.Σ., τις ενέργειες που θα κάνει η πολιτεία σχετικά με την εφαρμογή των κινήτρων του Ν.Ο.Κ. και την τελική απόφαση της ολομέλειας του Σ.τ.Ε., ως διοίκηση θα προβούμε σε επιπλέον στοχευμένες ενέργειες και συγκεκριμένα :

Α) Γίνεται προσπάθεια να ενισχύσουμε το προσωπικό της πολεοδομίας ώστε να διενεργείται συστηματικά ο προβλεπόμενος εκ του νόμου δειγματοληπτικός έλεγχος των οικοδομικών αδειών που εκδίδονται χωρίς προέγκριση. 

Β) Θα δημιουργήσουμε μία εξιδεικευμένηψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης των δημοτών, μέσω της οποίας θα υπάρχει μια ανοιχτή και συνεχής διαβούλευση με τους πολίτες για όλα τα θέματα του Τ.Π.Σ. 

Γ) Θα υλοποιηθούν ημερίδες ενημέρωσής από ειδικούς επιστήμονες ανά δημοτική ενότητα.

Δ)  Θα είμαστε σε συνεννόηση με την Κ.Ε.Δ.Ε. στην προσπάθεια βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου και ανάπτυξης νομοθετικής πρωτοβουλίας από το αρμόδιο υπουργείο ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Την πόλη μας θα την αλλάξουμε όλοι μαζί. 

 

Γραφείο Τύπου Δήμου Αγίας Παρασκευής

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software