Απορρίφθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση αναστολής της απόφασης του Δήμου για την Αγίας Τριάδος

| Νέα του Δήμου

Με σημερινή του απόφαση (Ν391/2024) το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής αναφορικά με την παραχώρηση τμήματος της πλατείας Αγίας Τριάδος και Ψαρών για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
Στο σκεπτικό της σημερινής τελικής απόφασης του Πρωτοδικείου χαρακτηρίζονται ως αβάσιμοι οι λόγοι της (προσφυγής) και της αίτησης αναστολής και επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

A) «..Aπό τα στοιχεία του φακέλου δεν προκύπτει ότι ο παραχωρούμενος χώρος έκτασης 74,50 τ.μ έχει χαρακτηρισθεί ως χώρος πρασίνου..»

Β) «Ο παραχωρούμενος χώρος αποτελεί μικρό ποσοστό ευρύτερου κοινόχρηστου χώρου…»

Γ) «Η επαναφορά στην προτέρα κατάσταση με την απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων και των πρόχειρων κατασκευών και την επαναφύτευση του προϋπάρχοντος γκαζόν παρίσταται ευχερής σε περίπτωση ευδοκίμησης της προσφυγής…»..

Με αφορμή και τα παραπάνω η απόφαση του Δικαστηρίου καταλήγει στα εξής:

«Κατόπιν αυτών, και μετά από συνεκτίμηση της οικονομικής ζημίας, που κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, θα υποστούν οι παρεμβαίνοντες σε περίπτωση χορήγησης της αιτούμενης αναστολής, το Δικαστήριο κρίνει ότι δεν προκύπτει ότι η εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης θα προκαλέσει στους αιτούντες βλάβη ανεπανόρθωτη, και άρα, δεν συντρέχει λόγος χορήγησης της αιτούμενης αναστολής».
Υπενθυμίζεται πως η απόφαση είχε κριθεί κατά τεκμήριο νόμιμη και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (AΠ 48349/21.6.2024, AΠ 52210/11.07.2024).
Με αφορμή τη σημερινή απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης δήλωσε:

«Είναι ευνόητο ότι η Δημοτική Αρχή κι εγώ προσωπικά σεβόμαστε απόλυτα τόσο το νόμιμο δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν κατά οποιασδήποτε απόφασης, με την οποία δεν συμφωνούν, όσο και τις αποφάσεις της Ελληνικής δικαιοσύνης καθώς και των αρμόδιων οργάνων.»

Και κατέληξε επισημαίνοντας :

«Είναι όμως επίσης εύλογο, όπως και δημοκρατικό μας καθήκον ως Διοίκηση του Δήμου, να λαμβάνουμε αποφάσεις οι οποίες θεωρούμε ότι αναβαθμίζουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων της πόλης, έστω σε πιλοτικό επίπεδο. Έτσι κινηθήκαμε για την περίπτωση της Αγίας Τριάδας και δικαιωθήκαμε για τη νομιμότητα της απόφασής μας».