Ενημέρωση Δημάρχου Αγίας Παρασκευής για το θέμα της αποκομιδής των κλαδιών

| Νέα του Δήμου
Ενημέρωση Δημάρχου Αγίας Παρασκευής για το θέμα της αποκομιδής των κλαδιών

Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, κ. Βασίλης Ζορμπάς, προχώρησε στην παρακάτω ενημέρωση αναφορικά με το θέμα της αποκομιδής των κλαδιών στην πόλη μας.

«Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Τον τελευταίο καιρό ο Δήμος μας αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά στην αποκομιδή των κλαδιών και άπαντες ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε να το επιλύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα, που έχει εντοπιστεί από πολλούς συμπολίτες μας, έχει δημιουργηθεί για δύο σοβαρούς λόγους.

Ο πρώτος αφορά τον Δήμο και έχει να κάνει με την έλλειψη προσωπικού και κυρίως με την έλλειψη οδηγών οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με τους δημότες και τα ανεξέλεγκτα κλαδέματα που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες.

Προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν επακριβώς τι συμβαίνει στο συγκεκριμένο θέμα θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να καταθέσω δύο αδιάψευστα στοιχεία.

Α. Το περασμένο έτος, το 2020, η αποκομιδή των κλαδιών ανερχόταν σε 1650 τόνους. Το 2021, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, η αποκομιδή των κλαδιών ανέρχεται σε 4000 τόνους και η καταγραφή συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Και στους 4000 τόνους δεν έχουν συμπεριληφθεί τα κλαδιά που δυστυχώς βρίσκονται ακόμα στους δρόμους και δεν έχουν συλλεχθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου μας. Επίσης στους 4.000 τόνους δεν συμπεριλαμβάνονται τα κλαδιά που συλλέχθηκαν από τις καταστροφές της «Μήδειας».

Β. Ο οργανισμός Καθαριότητας του Δήμου μας είναι υπόχρεος για την αποκομιδή των κλαδιών, αλλά με συγκεκριμένους τρόπους, οι οποίοι προφανώς δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό.

1) Ο κάθε δημότης προτού προβεί στο κλάδεμα και προτού προχωρήσει στην απόθεση των κλαδιών σε δημόσιους χώρους είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να έχει έρθει σε συνεννόηση με την Υπηρεσία του Δήμου, για το πότε οι υπάλληλοι του Δήμου θα προχωρήσουν στην αποκομιδή.

2) Ο κάθε δημότης έχει την υποχρέωση προτού βγάλει τα κλαδιά σε δημόσιο χώρο να τα έχει κόψει σε μικρά κομμάτια, να τα έχει δέσει (να τα έχει κάνει «δεμάτια»), ώστε οι υπάλληλοι του Δήμου μας να μπορέσουν να τα συλλέξουν χωρίς προβλήματα και να μη γίνεται κατάληψη πεζοδρομίων για μεγάλο χρονικό διάστημα και μεγάλης έκτασης. Όπως μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε η κατάληψη των πεζοδρομίων από τα κλαδιά πέραν των προβλημάτων που δημιουργεί στον τομέα της καθαριότητας, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους και για την ασφάλεια των πεζών.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω ένα ακόμα θέμα που προφανώς δεν γνωρίζουμε ως δημότες.

Ο κάθε παρόδιος έχει την ευθύνη της συντήρησης και της ασφάλειας του δικού του πεζοδρομίου. Έχει δηλαδή την υποχρέωση να κάνει ότι απαιτείται προκειμένου το πεζοδρόμιο που βρίσκεται μπροστά από την ιδιοκτησία του να είναι καθαρό και να μην είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια των διερχομένων, καθώς σύμφωνα με τον νόμο φέρει την αστική ευθύνη για ότι συμβεί.

Σήμερα, από την πλευρά μας, γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια (η οποία λόγω των υπαρχόντων νόμων και διατάξεων παρουσιάζει πολλές δυσκολίες) να δοθεί η αποκομιδή των κλαδιών σε ιδιώτη πάροχο. Κάτι το οποίο βεβαίως και δεν επιθυμούμε, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το πράξουμε για το καλό της πόλης. Ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται με οικονομική επιβάρυνση του Δήμου μας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους συνδημότες μας, μέχρι να καθαριστούν τα πεζοδρόμια από τα κλαδιά:

*Να μην προχωρείτε σε νέα κλαδέματα.

*Να μην μειώνεται το πράσινο της πόλης μας χωρίς λόγο.

*Να μην καταλαμβάνετε πεζοδρόμια, λόγω της εναπόθεσης των κλαδιών.

Και εύχομαι ότι μόλις ολοκληρωθεί η αποκομιδή των κλαδιών, οι συμπολίτες μας δε θα συνεχίσουν την ίδια τακτική και παραμονές των εορτών των Χριστουγέννων η πόλη μας θα έχει την εικόνα που της αξίζει.

Άλλωστε για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης μας θα πρέπει όλοι να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι πως εκτός από την προάσπιση των δικαιωμάτων μας θα πρέπει άπαντες να τηρούμε και τις υποχρεώσεις μας».

Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

Βασίλειος Ζορμπάς

*Οι δημότες για την πληρέστερη ενημέρωσή τους μπορούν να μεταβαίνουν στο site του Δήμου Αγίας Παρασκευής (www.agiaparaskevi.gr) και να ενημερώνονται αναλυτικά για τον Κανονισμό Καθαριότητας.     

   

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software