4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

| Νέα του Δήμου
4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Ένας Χρόνος Φροντίδας για τα Αδέσποτα Ζώα του Δήμου μας

 Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ζώων (4 Οκτωβρίου) θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε τις κυριότερες δράσεις μας, γιατί στην πραγματικότητα δώσαμε και δίνουμε πολλές μικρές μάχες καθημερινά. Αφιερώνουμε την ημέρα αυτή στην υιοθεσία και στον εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων.

Βασικές δράσεις

 1. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 και κάθε δύο μήνες, ακόμη και εν καιρώ πανδημίας παρείχαμε τροφές για τα αδέσποτά μας (σκύλους και γάτες) που σιτίζονται από συμπολίτες μας, σε συνεργασία με τη γνώση και την εμπειρία του Συλλόγου Ζωόφιλων Αγίας Παρασκευής. Την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί η 6η δράση μας. Πρόκειται να χορηγήσουμε, μέσω των εθελοντών Ζωόφιλων και από προμήθεια ιδίων πόρων του Δήμου, τροφές για σκύλους και γάτες καθώς και αντιπαρασιτικά φάρμακα. Η παροχή αυτή δίνει μεγάλη οικονομική ανακούφιση στους εθελοντές στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, που όλοι βιώνουμε σήμερα.

 2. Προμήθεια και χορήγηση από τον Δήμο φαρμάκων, εμβολίων και αντιπαρασιτικών προϊόντων.

 3. Λάβαμε μέριμνα για πάρα πολλές υιοθεσίες, τόσο σκύλων όσο και γατών. Με τη βοήθεια εθελοντών υιοθετήθηκαν ζώα, τα οποία φιλοξενούνταν για χρόνια σε πανσιόν.

 4. Την περίοδο της καραντίνας λήφθηκαν μέτρα και ειδική μέριμνα τόσο για τα ζώα όσο και για τους εθελοντές που τα σιτίζουν.

 5. Υλοποιούμε τις 4 μελέτες που είχαμε εξαγγείλει στο πρόγραμμα δράσης μας και είχαμε προβλέψει στον προϋπολογισμό του Δήμου.

 6. Πραγματοποιήσαμε συχνές συναντήσεις (6 αυτή τη χρονιά) της πενταμελούς Επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτων.

 7. Μετά από δύσκολη διαπραγμάτευση (Δήμαρχος, Νομική Υπηρεσία, Πολιτική Προστασία και Ειδική Συνεργάτης) με τον δικηγόρο και ιδιοκτήτη της πανσιόν, στην οποία ο Δήμος όφειλε 28.500 ευρώ λόγω μη υπογραφής σύμβασης για φιλοξενία το 2019, καταφέραμε μείωση 10.000 ευρώ.

 8. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ζωόφιλων Αγίας Παρασκευής και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου απεγκλωβίσαμε περίπου 30 ζώα από υψηλά δέντρα, φρεάτια και μπαλκόνια-ταράτσες σπιτιών.

 9. Εμβολιάστηκαν και εξετάστηκαν χωρίς οικονομικό κόστος όλα τα αδέσποτα ζώα του Δήμου.

 10. Εντός του 2020 πραγματοποιήθηκαν:

  — Στειρώσεις σε 10 σκύλους και 129 γάτες.

  — Εμβολιασμοί σε 120 ζώα (εκτός των ήδη υπαρχόντων).

  — Ηλεκτρονική ταυτοποίηση 146 ζώων με την τοποθέτηση microchip.

  — Εργαστηριακές αιματολογικές εξετάσεις σε 55 ζώα.

  — Παρεσχέθη περίθαλψη από κτηνιάτρους σε 207 ζώα.

  — 88 ημέρες νοσηλείας όπου νοσηλεύτηκαν 82 ζώα.

  — Έγιναν ακτινογραφίες σε 24 ζώα και πολλές άλλες επεμβάσεις, όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο.

 11. Για πρώτη φορά ο Δήμος μας κατέθεσε πρόταση χρηματοδότησης τού προγράμματός του από την Περιφέρεια Αττικής για στειρώσεις, περιθάλψεις, επεμβάσεις, ατυχήματα, τροφές, φάρμακα, εμβολιασμούς, σημάνσεις και καταγραφή αδέσποτων.

 12. Χορηγήσαμε εμβόλια και microchips στους συνεργαζόμενους με τον Δήμο κτηνιάτρους, καθώς και αντιβιοτικά, αντιπαρασιτικά (έσω-έξω) και ιδιαίτερα αντιλυσσικούς εμβολιασμούς, τους οποίους οι κτηνίατροί μας προσφέρουν δωρεάν. Θερμά τους ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά.

 13. Βρισκόμαστε στην τελική φάση υλοποίησης της έκτακτης χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών για τα αδέσποτα λόγω Covid με τροφή, φάρμακα, υλικά υιοθεσίας κ.ά.

 14. Η προσπάθεια οργάνωσης για διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

 15. Όλα τα αδέσποτα ζώα του Δήμου μας έχουν πλέον ειδική ηλεκτρονική καρτέλα.

 16. Ενισχύθηκε η ομάδα φροντίδας των αδέσποτων με κτηνίατρο εποχικής σύμβασης με χρηματοδότηση από τον ΟΑΕΔ.

Κλείνοντας αυτόν τον απολογισμό, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα μέλη του
Συλλόγου Ζωόφιλων Αγίας Παρασκευής και ιδιαίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο, για την απεριόριστη βοήθεια που προσφέρουν στα ζώα μας. Επίσης, ευχαριστούμε την Υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, η οποία ήταν πάντα πρόθυμη να βοηθήσει.

Βασίλης Ζορμπάς, Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

Ελευθερία Παπαδοπούλου, Κτηνίατρος, Ειδική Συνεργάτης και Υπεύθυνη του Προγράμματος για τα Αδέσποτα

4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 3

           

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software