Λήψη μέτρων για την καταπολέμηση των κουνουπιών

| Νέα του Δήμου
Λήψη μέτρων για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Τα τελευταία χρόνια τα κουνούπια, λόγω της αύξησης του πληθυσμού τους, αλλά και της εισόδου στη χώρα μας νέων ειδών με διαφορετικές βιολογικές συνήθειες, αποτελούν κίνδυνο για την εξάπλωση ασθενειών, όπως του ιού του Δυτικού Νείλου κ.ά. Επιπλέον, η παρουσία τους προκαλεί ιδιαίτερη όχληση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να οδηγεί σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ 2ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής εξαιτίας της ιδιομορφίας της φυτικής κάλυψη της πόλης, έχει λάβει ειδικά μέτρα καταπολέμησης των κουνουπιών από την αρχή του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, όλη τη θερινή περίοδο έχουν πραγματοποιηθεί εφαρμογές προνυμφοκτονίας κουνουπιών με εγκεκριμένα σκευάσματα στο σύνολο των καταγεγραμμένων εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών. Τέτοιες εστίες θεωρούνται όλα τα σημεία που κατακρατούν νερό για περισσότερο από πέντε ημέρες (φρεάτια ομβρίων, σιντριβάνια, εγκαταλελειμμένα δοχεία κ.α.).

Παράλληλα ανά 15ήμερο, εξειδικευμένα συνεργεία της αναδόχου εταιρίας, επισκέπτονται τα ανοικτά ρέματα που διατρέχουν τον Δήμο και έπειτα από δειγματοληψίες πραγματοποιούν εφαρμογές προνυμφοκτονίας στα σημεία όπου διαπιστώνεται παρουσία κουνουπιών. Επίσης σε επιλεγμένα σημεία, στα οποία έχει παρατηρηθεί μεγάλος πληθυσμός κουνουπιών (Δημοτικό Κοιμητήριο, αμαξοστάσιο, θερινός κινηματογράφος), πραγματοποιούνται εφαρμογές ακμαιοκτονίας με εγκεκριμένα σκευάσματα τουλάχιστον ανά 20 ημέρες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοτών οργανώνονται δράσεις με τη διανομή φυλλαδίων και αφισών. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020, όταν ο πληθυσμός του κουνουπιού ‘’Τίγρης’’ αρχίζει να αυξάνεται σημαντικά, θα διανέμονται από τον Δήμο ενημερωτικά φυλλάδια με πληροφορίες και τρόπους αντιμετώπισης των κουνουπιών και ειδικότερα του συγκεκριμένου είδους.

Τα φυλλάδια ενημέρωσης θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται και από το Δημαρχείο, το ΚΕΠ του Δήμου και από διάφορα επιλεγμένα δημοτικά κτήρια.

 Λίγα λόγια για το κουνούπι Τίγρης

Το κουνούπι Τίγρης (Aedes albopictus) είναι ένα ιδιαίτερα επιθετικό και επίμονο κουνούπι, τσιμπάει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ζει μέσα στους κήπους και τις αυλές των σπιτιών και η όχληση που προκαλεί είναι μεγαλύτερη από αυτήν που προκαλούν άλλα κουνούπια, ακριβώς επειδή ενοχλεί τον άνθρωπο όλες τις ώρες της ημέρας και του δειλινού. Το είδος αυτό έχει την ιδιότητα να αποθέτει τα αυγά του σε περιορισμένες συλλογές νερού, π.χ. δοχεία, πιατάκια γλάστρας, λούκια υδρορροής, πλαστικούς κουβάδες, παλαιά ελαστικά αυτοκινήτων, κοιλότητες δένδρων. Το Aedes albopictus μετακινείται ενεργά σε μικρή ακτίνα, το πολύ 200-500 μέτρων (το 90% των θηλυκών < 100 μέτρα), δηλαδή πρακτικά παραμένει στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, στο οποίο έχει αναπαραχθεί.

Πώς αποφεύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι

Πολλά από τα κουνούπια που προκαλούν όχληση έχουν μεγαλώσει στη δική μας αυλή, στον κήπο ή τη βεράντα μας. Για να μειώσουμε τον αριθμό τους, θα πρέπει  να γνωρίζουμε  τα σημεία όπου μπορούν να γεννούν τα αυγά τους και όπου μεγαλώνει η προνύμφη τους.

Ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη κουνουπιών είναι  το στάσιμο νερό! ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑΣΙΜΟ ΝΕΡΟ!

Για το λόγο αυτό:

 • Φυλάμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε (κουβάδες, λεκάνες, κ.ά.) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα.

 • Αντικαθιστούμε τυχόν σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.

 • Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

 • Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής.

 • Ανανεώνουμε και καθαρίζουμε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα).

 • Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό.

 • Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

 • Καλύπτουμε τις μπαγκαζιέρες, βάρκες, δεξαμενές, ώστε να μην μαζεύουν νερό της βροχής.

 • Αν έχουμε πισίνα, καλό είναι να θέτουμε κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο εξαερισμού, ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών.

 • Κάλυψη περιεκτών με στάσιμο νερό που δεν μπορεί να απομακρυνθεί (π.χ. δεξαμενών, πηγαδιών, κοντέινερ, βαρελιών), ή εφαρμογή εγκεκριμένου προνυμφοκτόνου, εάν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ή η κάλυψη της συλλογής (σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος και από εξειδικευμένο προσωπικό).

 • Προσπαθούμε γενικά να διατηρούμε την αυλή μας καθαρή, απομακρύνοντας όλα τα σκουπίδια.

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ 5ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ 4

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software