«Ο Γλάρος» του Άντον Τσέχωφ (video)

| Νέα του Δήμου
«Ο Γλάρος» του Άντον Τσέχωφ (video)

Διαδικτυακές προβολές παραστάσεων της Ομάδας Θεάτρου του Δήμου Αγίας Παρασκευής

Με ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου θα ολοκληρώσουμε την ενότητα με τις διαδικτυακές προβολές επιτυχημένων παραστάσεων της Ομάδας Θεάτρου Αγίας Παρασκευής.

ΓΛΑΡΟΣ 2 low

Πρόκειται για τον «Γλάρο» του Άντον Τσέχωφ, ένα έργο ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, που παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα της πόλης μας το 2019, σε σκηνοθεσία του ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιάννη Δεγαΐτη.

Θεωρείται το έργο που καθιέρωσε τον Άντον Τσέχωφ ως θεατρικό συγγραφέα στη συνείδηση του κοινού και των κριτικών.

Με τον «Γλάρο», που ο ίδιος ο συγγραφέας χαρακτήρισε ως «κωμωδία σε τέσσερεις πράξεις», εγκαινιάστηκε η ιδιότυπη σύνθεση της τσεχωφικής δραματουργίας, όπου τη θέση τού ως τότε καθιερωμένου «κεντρικού ήρωα – ηρωΐδας» παίρνει ένας όμιλος προσώπων, μια μικρή κοινωνία, με μοιρασμένη ανάμεσα τους τη δράση.

Ο Άντον Τσέχωφ, τόσο στα πεζογραφήματά του όσο και στα θεατρικά έργα του, ήθελε ν’ αποτυπώσει τη ζωή, όπου «όλα είναι ανακατεμένα»,  το βαθύ με το ρηχό, το μεγαλοπρεπές με το μηδαμινό, το τραγικό με το γελοίο. 

Στα έργα του Άντον Τσέχωφ δε θα συναντήσουμε τον λεγόμενο «μύθο» του έργου. Φαινομενικά μάς παρουσιάζεται η απλή επαρχιακή ζωή της εποχής εκείνης.  

 Έτσι και στον «Γλάρο», απλοί καθημερινοί άνθρωποι, σέρνοντας την ανιαρή και ανούσια ζωή τους, φιλοσοφούν, ερωτεύονται και εκδηλώνουν τα πάθη τους, έχοντας σχεδόν όλοι ένα κρυφό όνειρο που ποτέ δεν έχει ανταπόκριση και ουσιαστικά ποτέ δεν πραγματοποιείται. Ο κάθε ήρωας έχει ένα δικό του θέλω που ουδέποτε συναντιέται με τα θέλω των άλλων ηρώων.

Αξίζει να σταθούμε σ’ αυτούς τους θαυμάσιους χαρακτήρες που μας προσφέρει ο μεγάλος αυτός Ρώσος συγγραφέας και στην ποίηση που αναβλύζει από το έργο του.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Ο Τσέχωφ στον «Γλάρο»» θίγει τις σχέσεις, τα κίνητρα, την ψυχολογία και τις διεκδικήσεις ανθρώπων που αγαπούν, υπηρετούν ή θέλουν να υπηρετήσουν την τέχνη, μέσω της συγγραφής και του θεάτρου.

Γύρω τους περιστρέφονται οι άνθρωποι της καθημερινότητας που προσπαθούν να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα της ζωής τους.

Η μοίρα του ανθρώπου, το πραγματικό νόημα της ζωής, ο έρωτας, η ασημαντότητα της ύπαρξης μας, η αέναη αναζήτηση της ευτυχίας, η ματαίωση των ονείρων κ.ά. είναι κάποια από τα ζητήματα που θίγονται στο έργο.

Σκηνοθεσία:  Γιάννης Δεγαΐτης

Σκηνικά-κοστούμια: Άρης Γεωργακόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Δεγαΐτης

Φωτισμοί: Άρης Γεωργακόπουλος

 

Παίζουν (κατά σειρά εμφάνισης)

ΣΥΜΕΩΝ ΣΥΜΕΟΝΟΒΙΤΣ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΝΚΟ: Άκης Λιακόπουλος

ΜΑΣΣΑ ΜΑΡΙΑ ΗΛΙΝΙΤΣΝΑ: Σοφία Νατσούλη

ΠΙΟΤΡ ΝΙΚΟΛΑΓΙΕΒΙΤΣ ΣΟΡΙΝ: Βασίλης Κοζάκης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΓΑΒΡΙΛΟΒΙΤΣ ΤΡΕΠΛΙΕΒ: Νίκος Τοπάζης

ΝΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΒΝΑ ΖΑΡΕΝΤΣΑΓΙΑ: Ευγενία Τσούτη

ΠΩΛΙΝΑ ΑΝΤΡΕΓΙΕΒΝΑ: Φωτεινή Μπανιά

ΕΥΓΚΕΝΙΗ ΣΕΡΓΚΕΓΙΕΒΙΤΣ ΝΤΟΡΝ: Δημήτρης Αλιφραγκής

ΗΛΙΑ ΑΘΑΝΑΣΕΒΙΤΣ ΣΑΜΠΡΑΕΦ: Βασίλης Ζορμπαλής

ΕΙΡΗΝΑ ΝΙΚΟΛΑΓΙΕΒΝΑ ΑΡΚΑΝΤΙΝΑ: Σοφία    Μάνεση

ΜΠΟΡΙΣ ΑΛΕΞΕΓΙΕΒΙΤΣ ΤΡΙΓΚΟΡΙΝ: Βιτόριο Χρηστάρας

ΓΙΑΚΩΒ: Μιχάλης Μωραΐτης

Θεατρική Παράσταση 2019

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το θεατρικό έργο στο video που ακολουθεί.

Καλή θέαση!

Μάνια Βλαχογιάννη, Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου

 

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software