«Τρωάδες» του Ευριπίδη (video)

| Νέα του Δήμου
«Τρωάδες» του Ευριπίδη (video)

Διαδικτυακές προβολές παραστάσεων της Ομάδας Θεάτρου του Δήμου Αγίας Παρασκευής

Ο μεγάλος μας αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης (384-322), στην «Ποιητική» του, καθορίζοντας τα ιδεώδη χαρακτηριστικά της τραγωδίας, δίνει τον εξής ορισμό:

«Ἐστὶν οὖν τραγωδία μίμησις πράξεως σπουδαίας καὶ τελείας, μέγεθος ἐχούσης, ἡδυσμένῳ λόγῳ, χωρὶς ἑκάστῳ τῶν εἰδὼν ἐν τοῖς μορίοις, δρώντων καὶ οὐ δι’ ἀπαγγελίας, δι’ ἐλέου καὶ φόβου περαίνουσα τὴν τῶν τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν».

Σε ελεύθερη μετάφραση, η τραγωδία είναι ελεύθερη αναπαράσταση (μίμηση) μιας αξιόλογης πράξης, η οποία δεν απαγγέλλεται αλλά παριστάνεται ενεργά με λόγο ποιητικό («γλυκό» ή «διανθισμένο»), έχει αρχή, μέση και τέλος και τα μέρη της οποίας διαφέρουν στο είδος τους.

Μέσα από τις καταστάσεις του ελέους και του φόβου, επέρχεται η κάθαρση (λύτρωση), που φέρνει τη γενικότερη αποκατάσταση της ηθικής τάξης αλλά και την ψυχική ανακούφιση στην οποία φτάνουν οι θεατές με το να ταυτίζονται και να συμπάσχουν με τους ήρωες.

Τα θέματα των τραγωδιών ήταν παρμένα από την ιστορία και τη μυθολογία και προορίζονταν εξ’ αρχής να παρασταθούν στην σκηνή.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής συνεχίζει την εβδομαδιαία διαδικτυακή προβολή των θεατρικών παραστάσεων της Ομάδας Θεάτρου του Δήμου μας με την αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες» σε σκηνοθεσία του ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιάννη Δεγαΐτη.

Γραμμένη το 415 π.Χ. κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, η τραγωδία «Τρωάδες» είναι ένα αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

Ο Ευριπίδης (480 π.Χ. - 406 π.Χ.), ο νεώτερος από τους τρεις μεγάλους διδασκάλους του αττικού δράματος στο αρχαίο ελληνικό θέατρο απεικόνισε με τα έργα του την τραγικότητα των εσωτερικών συγκρούσεων και απέδωσε μοναδικά την ποικιλία των ψυχικών παθών και τις διακυμάνσεις της συνείδησης.

Ένα ανήσυχο, αδέσμευτο πνεύμα σε μια διαρκή αναζήτηση για νέες μορφές έκφρασης, νέες μουσικές γραμμές, νέους τρόπους πραγμάτωσης της τραγωδίας, ο Ευρυπίδης δίκαια χαρακτηρίστηκε ως ο «τραγικότατος των ποιητών» και ο «από σκηνής φιλόσοφος».

Σώζονται δεκαεννέα δράματά του πλήρη και πολλά άλλα αποσπασματικά.

Οι «Τρωάδες» αποτελούν την τρίτη τραγωδία μιας τριλογίας, η οποία αναφέρεται στον Τρωικό Πόλεμο και για το έργο αυτό ο Ευριπίδης κέρδισε το δεύτερο βραβείο.

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο εκτυλίσσεται στο στρατόπεδο των Αχαιών, στα παράλια της λεηλατημένης Τροίας στο τέλος του Τρωικού Πολέμου. Οι αιχμάλωτες γυναίκες της Τροίας πρόκειται να δοθούν ως λάφυρα στους Αρχηγούς των Αχαιών. Ανάμεσα τους η βασίλισσα της Τροίας Εκάβη, η γυναίκα του Έκτορα Ανδρομάχη και η αλλοπαρμένη ιέρεια Κασσάνδρα.

Οι κατακτητές και οι κατακτημένοι. Μια διαχρονική ιστορία.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Δεγαΐτης

Σκηνικά - κοστούμια: Άρης Γεωργακόπουλος

Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Λεκάκος

Χορογραφίες: Νένα Παπαγεωργίου

Φωτισμοί: Άρης Γεωργακόπουλος

 

 Παίζουν (κατά σειρά εμφάνισης)

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ: Γιάννης Νικολαΐδης

ΑΘΗΝΑ: Αντιγόνη Οικονόμου

ΕΚΑΒΗ: Σοφία Μάνεση

ΤΑΛΘΥΒΙΟΣ: Αλέξανδρος Αντωνόπουλος

ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ: Ρεβέκκα Βιτσαξάκη

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ: Ευαγγελία Καραγεώργη

ΑΣΤΥΑΝΑΚΤΑΣ: Δημοσθένης Παλασκώνης

ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Κωστής Κουτρής

ΕΛΕΝΗ: Μίνα Πολιτοπούλου

ΦΡΟΥΡΟΙ: Γιάννης Νικολαΐδης – Άκης Λιακόπουλος

 

ΧΟΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ  - ΤΡΩΑΔΙΤΙΣΣΕΣ

(με αλφαβητική σειρά)

Ειρήνη Αρμπιλιά, Μάνια Βλαχογιάννη,

Μαρία Δέτση, Μάρω Μελισσάρη,

Σοφία Νικητάκη, Αντιγόνη Οικονόμου, ,

Ελένη Παπαγεωργίου, Μίνα Πολιτοπούλου,

Φαίη Πουλίδου, Κολέτ Χρυσοχού.

 

Θεατρική Παράσταση 2013

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το θεατρικό έργο στο video που ακολουθεί.

Καλή θέαση!

Μάνια Βλαχογιάννη, Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software