Σημαντικές εξελίξεις σχετικά με τη Νέα Ζώνη Προστασίας Υμηττού και το μέλλον της Περιοχής Επέκτασης της Π.Ε.3

| Νέα του Δήμου
Σημαντικές εξελίξεις σχετικά με τη Νέα Ζώνη Προστασίας Υμηττού και το μέλλον της Περιοχής Επέκτασης της Π.Ε.3

Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς, επικοινώνησε στις 6 Ιουνίου 2020 με τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Θύμιο Μπακογιάννη σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τη ζώνη προστασίας του Υμηττού.

Συγκεκριμένα, ενώ το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αγίας Παρασκευής του 2005 προβλέπει για την έκταση 38 στρεμμάτων ιδιοκτησίας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δυτικά τού 2ου Γυμνάσιου, ότι πρέπει να μετατραπεί σε «Αστικό πράσινο – Ελεύθεροι χώροι», έρχεται το νέο διάταγμα του 2011 για την προστασία του Υμηττού, αιφνιδιαστικά και ενώ δεν υπήρχε στους χάρτες της διαβούλευσης, και μετατρέπει αυτήν την περιοχή του «Αστικού Πρασίνου – Ελεύθερου χώρου» σε «Β΄ Ζώνη προστασίας Υμηττού», αφήνοντας σε λειτουργία τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και στερώντας από τον Δήμο από ένα Αστικό Πάρκο, όπως έχουν και οι πλέον πυκνοδομημένοι δήμοι του λεκανοπεδίου, και τη μοναδική ίσως διέξοδο προς το βουνό για τους κατοίκους του Δήμου.

Σχετικά με τα παραπάνω και όσα αναπτύσσονται στο Υπόμνημα που ακολουθεί, ο Δήμαρχος θα καλέσει τους αρχηγούς των Παρατάξεων του Δήμου για αναλυτική ενημέρωση-παρουσίαση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το ιστορικό και τα επιχειρήματα που ανέπτυξε ο Δήμαρχος στο Υπόμνημά του, έχουν ως εξής:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ Β΄ ΖΩΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΜΗΤΤΟΥ

 Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα,

 1. Το 2005 εκδίδεται με απόφαση Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΦΕΚ-278/Δ/2005), στο οποίο μια τριγωνική έκταση 38 στρ. από το σύνολο των 110 στρ. ιδιοκτησίας Υπ. Γεωργίας (η οποία βρίσκεται εντός σχεδίου με τοπικό ρυμοτομικό) χαρακτηρίζεται από το ΓΠΣ «Αστικό Πράσινο». Δόθηκε έτσι το πράσινο φως ώστε, πρώτον, ο Δήμος να αποκτήσει ένα σύγχρονο πάρκο διημέρευσης και αναψυχής, σαν αυτά που έχουν και οι πλέον πυκνοδομημένοι Δήμοι του Λεκανοπεδίου, δεύτερον, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του ΓΠΣ έπαυε η λειτουργία μικροβιολογικών εργαστηρίων (έρευνες αφθώδους πυρετού, καύση νεκρών ζώων κ.λπ.) και τρίτον, βελτιωνόταν το ισοζύγιο κοινοχρήστων χώρων, το οποίο για την Αγία Παρασκευή και ειδικότερα για την Πολεοδομική Ενότητα 3, είναι εξόχως ελλειμματικό.

 2. Το 2008 σύμφωνα με το νόμο και το ΓΠΣ, ο Δήμος Αγ. Παρασκευής προκηρύσσει δημόσιο διαγωνισμό και αναθέτει την Πολεοδομική Μελέτη για την Πολεοδομική Ενότητα 3 (ΠΕ3), στην οποία περιλαμβάνεται και η τριγωνική έκταση του Υπουργείου Γεωργίας.

 3. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς (2008), το ΥΠΕΧΩΔΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την πρόταση τροποποίησης του διατάγματος του 1978 συνοδευόμενο από χάρτη του Οργανισμού Ρυθμιστικού. Σ’ αυτό το σχέδιο διατάγματος υιοθετούνται τα εγκεκριμένα από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού όρια και χρήσεις του ΓΠΣ Αγίας Παρασκευής.

 4. Το 2009, το νεοσύστατο ΥΠΕΚΑ εκδίδει νέο σχέδιο διατάγματος για την προστασία του Υμηττού, συνοδευόμενο από χάρτη του Οργανισμού Ρυθμιστικού, όπου και πάλι δεν προέκυπτε αλλαγή στα εγκεκριμένα όρια του ΓΠΣ Αγίας Παρασκευής. Επί του κειμένου της συγκεκριμένης διαβούλευσης και του χάρτη του Οργανισμού Ρυθμιστικού, το ΔΣ του Δήμου φαίνεται ότι γνωμοδότησε με την υπ’ αριθμ.155/2010 απόφασή του, όπου δεν εξέφρασε αντίρρηση για τη συγκεκριμένη περιοχή, αφού το όριο προστασίας δεν επηρέαζε τις ρυθμίσεις του εγκεκριμένου ΓΠΣ 2005.

 5. Στις αρχές του 2011 έγινε η δεύτερη και οριστική ανάρτηση της Πολεοδομικής Μελέτης για την πολεοδομική ενότητα 3, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Γεωργίας εισέφερε κατά τον νόμο έκταση κατάλληλη για τη μετατροπή της σε «Αστικό Πράσινο».

 6. Τον Ιούνιο του 2011 εκδίδεται το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού. Συγκρίνοντάς το με τα κείμενα και τους χάρτες της δημόσιας διαβούλευσης, διαπιστώνεται ΑΙΦΝΙΔΙΑ τροποποίηση του ορίου της Β΄ Ζώνης Προστασίας καθώς και τροποποίηση των ορίων του ΓΠΣ Αγίας Παρασκευής και τροποποίηση στις ήδη θεσμοθετημένες χρήσεις, καταργώντας το «Αστικό Πράσινο».

 7. Στο σημείο 6 της Εγκυκλίου 472/2014 ΥΠΕΚΑ «…σε σχέση με τα όρια που θέτουν Π. Δ/γματα προστασίας δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις, λόγω της μεγάλης κλίμακας σχεδιασμού των Π.Δ/των προστασίας, παρουσιάζεται το φαινόμενο αυτά να φαίνονται να εισέρχονται εντός εγκεκριμένων σχεδίων ή και ΖΟΕ. Διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις των ανωτέρω ασυμφωνιών υπερισχύουν τα όρια του σχεδίου ή των ΖΟΕ σε σχέση με τα Π. Δ/γματα προστασίας». Σημειώνεται ότι το σύνολο της έκτασης ιδιοκτησίας Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης είναι εντός σχεδίου (ΦΕΚ 230/Δ/1985).

 8. Με την έγκριση του ΓΠΣ Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΦΕΚ-278/Δ/2005) ρυθμίζονται μια σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων και η τριγωνική περιοχή έκτασης περίπου 85 στρεμμάτων προς επέκταση–αναθεώρηση σχεδίου πόλης.

 9. Μέσα σε αυτή την έκταση εντάσσεται και η ιδιοκτησία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (αποτελεί τμήμα τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου συνολικής έκτασης 112 στρ.), που σύμφωνα με το διάταγμα του 2011 βρίσκονται στη Β΄ Ζώνη προστασίας. Σε αυτή την έκταση που προστατεύεται από το διάταγμα του 2011 περιλαμβάνονται: i) 2 στρέμματα του 2ου Γυμνασίου, ii) 11 στρέμματα του αθλητικού κέντρου με κερκίδες γηπέδου, γήπεδα τένις, παιδική χαρά κ.λπ., iii) 11 στρέμματα του «Πάρκου Προσκόπων» που λειτουργεί ως «πάρκο», το οποίο ως μη ανήκον στον Δήμο, απαγορεύεται γίνει οποιοδήποτε έργο και iv) 26 στρέμματα περιφραγμένης και δομημένης έκτασης, όπου στεγάζονται τα κτηνιατρικά εργαστήρια του ΕΘΙΑΓΕ, για την οποία το ΓΠΣ του Οργανισμού Ρυθμιστικού το 2005 προβλέπει αλλαγή χρήσης σε ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ (εντός σχεδίου). Σε αυτή την έκταση υφίσταται υψικάμινος καύσης νεκρών ζώων και εργαστήρια κτηνιατρικών ερευνών.

Η χρήση των κτηνιατρικών ερευνών κρίθηκε ασύμβατη από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Αθήνας , ο οποίος το 2005 εκπονεί και εγκρίνει ΓΠΣ, με το οποίο μετατρέπει τους ΧΩΡΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ του ΕΘΙΑΓΕ σε αδόμητους ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ – ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ σαν εντός σχεδίου περιοχή για τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής – διέξοδο προς τον Υμηττό.

Αυτό δεν έγινε μόνο γιατί η χρήση είναι ασύμβατη με την αμιγή κατοικία, τα σχολεία και τον αθλητισμό που είναι σε επαφή με αυτό, αλλά και διότι υπάρχει το άλυτο σοβαρό πρόβλημα του ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ στην περιοχή, το οποίο είναι δυσμενέστατο για τους κατοίκους. Ο Οργανισμός Αθήνας παραδίδοντας αυτή την έκταση αστικού πρασίνου στον Δήμο, ο λογαριασμός ισοζυγίου πρασίνου βελτιώνεται ελάχιστα μεν, αλλά τουλάχιστον βελτιώνεται.

Το 2011 εκδίδεται το νέο ΠΔ Προστασίας Υμηττού, με το οποίο ανατρέπονται οι προβλέψεις του εγκεκριμένου ΓΠΣ και, χωρίς να το εμφανίσει στους χάρτες της διαβούλευσης, εντάσσοντας αιφνιδιαστικά στη Β΄ Ζώνη Προστασίας του Υμηττού:

 • ολόκληρη την περιοχή του ΕΘΙΑΓΕ που κρίθηκε σαν ασύμβατη χρήση και πρέπει να αποδοθεί σαν Αστικό Πράσινο στους κατοίκους,

 • τον μισό αύλειο χώρο του 2ου Γυμνασίου,

 • το μισό αθλητικό κέντρο Αγίας Παρασκευής μαζί με τις κερκίδες του γηπέδου, τα γήπεδα τένις και την παιδική χαρά,

 • το «Πάρκο Προσκόπων».

Το αποτέλεσμα είναι:

 • Να ακυρώνεται η πολεοδομική μελέτη που είχε ήδη αναρτηθεί και εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2009-2010,

 • Να χάνεται το προβλεπόμενο από το εγκεκριμένο ΓΠΣ «Αστικό Πράσινο»,

 • Να ανατρέπεται ο ισολογισμός πρασίνου για ολόκληρη την Αγία Παρασκευή, αφού χάνει κοινωνικό εξοπλισμό αστικού πρασίνου που της λείπει σε τραγικό βαθμό.

 • Να απομειώνει τον χώρο του 2ου Γυμνάσιου.

 • Να χάνεται το Πάρκο Προσκόπων επί της οδού Νεαπόλεως, το μοναδικό παρκάκι της περιοχής.

 • Σημειώνεται ότι θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει ανάπτυξη δραστηριοτήτων αστικού πρασίνου εντός ζώνης προστασίας ορεινών όγκων.

 • Επιπροσθέτως, ανατρέπεται οριστικά το ισοζύγιο πρασίνου για την Πολεοδομική Ενότητα 3, με αποτέλεσμα ακόμα και σε μελλοντική αναθεώρηση ΓΠΣ με τον νόμο 4447, θα πρέπει να αναζητηθούν προς εξαγορά άλλοι χώροι για αστικό πράσινο.

 • Σύμφωνα και με τη γνώμη της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου σας, η έκταση αυτή αν δεν ενταχθεί στο σχέδιο σαν Αστικό Πράσινο, δεν προσμετράται στον κοινωνικό εξοπλισμό του Δήμου και άρα υπάρχει πρόβλημα με το εγκεκριμένο ΓΠΣ.

 • Επιπλέον, εάν δεν εγκριθεί το Αστικό Πράσινο του ΓΠΣ 2005, οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής, δεν έχουν άλλη πρόσβαση στον Υμηττό διότι υπάρχει συνεχές φράγμα εισόδου από το περιφραγμένο Κολλέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ, το Στρατόπεδο Κυρίτση, το Κέντρο Ερευνών Δημόκριτος, το Κέντρο Ερευνών ΕΘΙΑΓΕ και τις τρεις είσοδους-έξοδους της Περιφερειακής Υμηττού.

 • Μοναδική διέξοδος προς τον Υμηττό είναι το επίμαχο τρίγωνο του ΕΘΙΑΓΕ.

Παρακαλούμε να επανεξετάσετε το όριο της Β΄ Ζώνης προστασίας του Υμηττού και να απελευθερώσετε την έκταση όπως προβλέπεται στο ΓΠΣ/2005 επαναφέροντας το όριο σε τέτοια θέση που να μην εισέρχεται εντός του εγκεκριμένου ΓΠΣ Αγίας Παρασκευής (ΦΕΚ 278/Δ/2005).

Pe3 Protasi

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software