ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗ «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

| Νέα του Δήμου
syllogoi fotiaΟ Δήμος Αγίας Παρασκευής, οι Πολιτιστικοί-Χορευτικοί Σύλλογοι «Κορύβαντες», «Χοροταξιδευτές», οι Σύλλογοι Ηπειρωτών, Αρκάδων, Επτανησίων και  Κατοίκων Τσακού και το Λύκειο των Ελληνίδων  Αγίας Παρασκευής, στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, διοργανώνουν παραδοσιακό γλέντι με το Έθιμο της Φωτιάς «Φωτιές-Κόλιαντα Μπάμπω».  
Η εκδήλωση  θα γίνει το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, από τις 7:00μμ έως τις 11:00μμ, στην Κεντρική πλατεία  Αγ. Παρασκευής. 
Συμμετέχει η ορχήστρα του Θοδωρή Γεωργόπουλου. Παίζουν οι μουσικοί Μιχάλης Ζάμπας (Τραγούδι, Λαούτο), Παναγιώτης Ξυδέας (Βιολί) και Σάκης Κάκος (Κρουστά).
Το  «Φωτιές-Κόλιαντα Μπάμπω» είναι ένα έθιμο που το συναντάμε στην Μακεδονία και κυρίως στους Νομούς Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας τις παραμονές των Χριστουγέννων. Υπάρχουν περισσότερες της μιας ερμηνείες του εθίμου. Δύο είναι επικρατέστερες. Σύμφωνα με την πρώτη  που έχει να κάνει με την σφαγή των νηπίων από τον Ηρώδη, οι άνθρωποι φωνάζοντας  «Κόλιαντα Μπάμπω»  δηλαδή   «Σφάζουν Γιαγιά» ανάβουν φωτιές  για να μάθουν όλοι  για την σφαγή και να προφυλαχτούν. Σύμφωνα με τη δεύτερη τα «Κόλιαντα Μπάμπω»  είναι τα κάλαντα στην γιαγιά και οι φωτιές ανάβουν για  να ζεστάνουν την ατμόσφαιρα και να προετοιμάσουν το περιβάλλον για τη γέννηση του Χριστού. 
Όπως και να χει το έθιμο απαιτεί Φωτιά, Τραγούδι, Χορό, Κέφι, Κρασάκι και Χαρά.
 
Sylogoi 22 12 18

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software