ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ “ΠΟΡΕΙΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ”

| Νέα του Δήμου
p eir 16 5 18Εγκαινιάστηκε την  Τετάρτη 16/5 από το Δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο με ομιλία της Προέδρου των Γιατρών κατά των Πυρηνικών  Μαρίας Αρβανίτη-Σωτηροπούλου η πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας με θέμα  «Πορείες Ειρήνης», που διοργανώνει  ο Δήμος Αγίας Παρασκευής. 
Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Αγιοπαρασκευϊώτη φωτορεπόρτερ Τσακιριάν Μπερτς ο οποίος αποθανάτισε με το φακό του τις μαζικές προδικτατορικές Πορείες Ειρήνης, όπως και την πρώτη απαγορευμένη Μαραθώνια Πορεία του Γρηγόρη Λαμπράκη τον Απρίλιο του 1963. 
Η κ. Σωτηροπούλου ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στη χρονική στιγμή που γίνεται η έκθεση και σημείωσε: «Τα εγκαίνια της σημαντικής αυτής έκθεσης φωτογραφιών από τις ιστορικές πλέον μαζικές Μαραθώνιες πορείες ειρήνης γίνονται σε μια κομβική στιγμή, που το αντιπυρηνικό και ειρηνιστικό κίνημα βρίσκεται σε σταυροδρόμι» καθώς  «από τη μια όλο και συχνότερα εκτοξεύονται από τους ηγέτες  Τραμπ- Πούτιν ανενδοίαστα απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ οι ισχυρές χώρες αυτόκλητα επιτίθενται, όπου θέλουν με πρόσχημα την τήρηση του διεθνούς δικαίου» και  «από την άλλη η πλειοψηφία των κρατών μελών του ΟΗΕ  αποφάσισε στις 7-7-2017 την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, η οποία σταδιακά επικυρώνεται παρά τις αντιδράσεις των πυρηνικοκατόχων και των ΝΑΤΟικών συμμάχων τους». Στη συνέχεια μιλώντας για τον αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη και το Αντιπυρηνικό Κίνημα στην Ελλάδα είπε μεταξύ άλλων: «Ο Γρηγόρης Λαμπράκης εξακολουθεί και παραμένει σύμβολο για όλους μας, αν και δεν ήταν ο μόνος μάρτυρας της Ειρήνης. Η ιστορία του Αντιπυρηνικού Κινήματος στην Ελλάδα είναι κυριολεκτικά γραμμένη με αίμα, αλλά ελάχιστοι το γνωρίζουν. Ξεκινά με την εκτέλεση του Νίκου Νικηφορίδη στις 5 Μαρτίου του 1951, ο οποίος καταδικάστηκε από το έκτακτο Στρατοδικείο Θεσ/νικης για το έγκλημα της “απόπειρας διάδοσης ανατρεπτικών ιδεών” επειδή συγκέντρωνε υπογραφές υποστήριξης στην Έκκληση της Στοκχόλμης  για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων» και  συνέχισε: «Τα χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα είναι και πρέπει να είναι απαγορευμένα για όλους και πρόκληση της Διεθνούς Κοινότητας  είναι στο ποιος και πώς θα μπορεί ανεξάρτητα και αμερόληπτα να αναζητά και να καταδικάζει τους δράστες και πώς θα επιβάλλεται η τιμωρία, που σύσσωμη η ανθρωπότητα απαιτεί για τέτοια φρικτά εγκλήματα». H πρόεδρος των Γιατρών κατά των Πυρηνικών έκλεισε την ομιλία της ως εξής: «Πιστεύουμε ότι το αύριο επιτακτικά μας καλεί σε νέους αγώνες και μορφές σαν το Λαμπράκη φωτίζουν το δρόμο μας και μας εμψυχώνουν να μην εφησυχάζουμε, να μην αποθαρρυνόμαστε, να μην αποστρατευόμαστε κουρασμένοι από τις διαψεύσεις της ιστορικής πορείας, μα να υπερασπιζόμαστε πάντα τις χιλιοειπωμένες και χιλιοπροδομένες ιδέες της ειρήνης, της δημοκρατίας, της λευτεριάς, και της κοινωνικής δικαιοσύνης, παγκόσμια». (Ολόκληρη η ομιλία της κ. Σωτηροπούλου βρίσκεται αναρτημένη εδώ: www.Mariasot.blogspot.gr).  
Η έκθεση γίνεται στο Πολιτιστικό & Αθλητικό Πάρκο Στ.Κώτσης (Θεμιστοκλέους και Σπάρτης 1) στο «Πέτρινο» και θα διαρκέσει έως και τις 20 Μαΐου με ώρες λειτουργίας 11:00-15:00 την Πέμπτη,  11:00-14:00 & 17:00-21:00 την Παρασκευή, 10:00-14:00 & 17:00-21:00 το Σάββατο και 10:30-14:00 την Κυριακή.  
Στην εκδήλωση που συντόνισε ο Αντιδήμαρχος  Σπ. Παπαγεωργίου, εκτός από το Δήμαρχο έκαναν χαιρετισμό  ο Αντιδήμαρχος Δ. Κονταξής, ο Δημοτικός Σύμβουλος  Ανδρ. Γκιζιώτης και ο πρ. Δημ. Σύμβουλος Λεων. Παπασταθόπουλος.  Παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Γερ. Βλάχος, ο πρ. Δήμαρχος Βασ. Γιαννακόπουλος,  η πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Μαρ. Δημητρίου-Καβρουδάκη, η Δημ. Σύμβουλος Σ. Αϊδίνη, ο Δημ. Σύμβουλος Χαλανδρίου Κ. Αγγελής ο Αντιπρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ Τ. Σερκεδάκης, ο πρ. Δημ. Σύμβουλος  Μ. Γαβράς, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων κ.α.
 
Δημ/ση : 18/5/2018

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software