ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

| Νέα του Δήμου
koinoniki politiki 18 12 17Οι Δήμοι της Ελλάδας έχουν κληθεί να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για  να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή, κάτω από αντίξοες μνημονιακές συνθήκες, που χαρακτηρίζονται από τη μεγάλη μείωση πόρων, την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και τους αυστηρούς περιορισμούς στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. 
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας και στήριξης της κοινωνικής συνοχής με απαλλαγές από τα ανταποδοτικά τέλη για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, απαλλαγές  από τροφεία στους Παιδικούς με εισοδηματικά κριτήρια, απρόσκοπτη και επαρκή λειτουργία των παλαιών και νέων Κοινωνικών Δομών, προγράμματα Θερινής Δημιουργικής Απασχόλησης και Παιδικών θερινών κατασκηνώσεων, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οικονομικές ενισχύσεις απόρων κ.α.
Το εξαιρετικά απαιτητικό αυτό έργο υλοποιείται χάρη στην αξιοποίηση της γνώσης, της πείρας και της προσπάθειας των εργαζομένων  των Υπηρεσιών Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου. Συνοπτικά η εικόνα της Κοινωνικής Πολιτικής το τρέχον έτος 2017 έχει ως εξής:
 
ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Δομές
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρέτησε συνολικά 389 οικογένειες  (90 νέες το 2017 ), το Κοινωνικό Μαγειρείο 124  (19 νέες), το Κοινωνικό Φαρμακείο 240 οικογένειες (22 νέες).
Το Κέντρο Γυναίκας  υλοποίησε Α΄ κύκλο  προγραμμάτων  και ομάδων δραστηριοτήτων με συμμετοχή  235 γυναικών και συνεχίζει τον  Β΄ κύκλο με συμμετοχή  310 γυναικών.   
Το Πρόγραμμα ¨Βοήθεια στο Σπίτι»  εξυπηρετεί 171 ωφελούμενους.
Το Μουσικοκινητικό Εργαστήριο για ΑμεΑ, πραγματοποίησε εξειδικευμένα προγράμματα με υψηλών προσόντων προσωπικό και συμμετοχή πολλών παιδιών.
Τα ΚΑΠΗ υλοποίησαν  πλήθος προγραμμάτων και δράσεων με πολύ μεγάλη συμμετοχή ηλικιωμένων.
Το Γραφείο ενημέρωσης ανέργων-ανασφάλιστων παρείχε χρήσιμη πληροφόρηση σε πολλούς πολίτες. 
Το Γραφείο συμβουλευτικής για ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα, με εθελοντή Νομικό ειδικό στο αντικείμενο, εξυπηρέτησε δεκάδες ενδιαφερόμενους.
Κοινωνική εργασία, προγράμματα και δράσεις
Πραγματοποιήθηκε Κοινωνική έρευνα  διαπίστωσης κατάστασης και συνθηκών διαβίωσης για 266 περιπτώσεις.
Διενεργήθηκαν οι διαδικασίες για την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 191 ΑμεΑ, τρίτεκνους, άνεργους, πολυτέκνους, μονογονεϊκές οικογένειες.
Παρέχεται κοινωφελής εργασία στον Δήμο μας από 8 άτομα, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής και τους Προϊστάμενους Καθαριότητας και Πρασίνου.
Εξυπηρετήθηκαν 399 ωφελούμενοι για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)
Χορηγηθήκαν δωροεπιταγές σε 656 άπορες οικογένειες  του Δήμου τα Χριστούγεννα και Πάσχα.
Υλοποιείται  Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  Επισιτιστικής Βοήθειας (ΤΕΒΑ) με 407 ωφελούμενους.
 
ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΩΓΗΣ
Εξυπηρέτησε 3336 δικαιούχος επιδόματων 6 Δήμων του  Βόρειου τομέα Περιφέρειας Αττικής (Αγ. Παρασκευής 680, Ν. Ιωνίας, Αμαρουσίου, Μεταμόρφωσης, Βριλησσίων, Φιλοθέης-Ψυχικού). 
Εξέδωσε 42 αποφάσεις για χορήγηση δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης 42 και 1.125 αποφάσεις σχετικές με επιδόματα.   
Απέστειλε 1.100 ενημερωτικά για λήξη επιδόματος. 
Χορήγησε 4.500 βεβαιώσεις αποδοχών και  500 βεβαιώσεις για ΟΓΑ. 
Πραγματοποίησε καταγραφή και παράδοση 3.348 φακέλων, εκκρεμοτήτων και αρμοδιότητας στους  Δήμους  Παπάγου- Χολαργού (488),  Χαλανδρίου (983), Κηφισιάς (597), Πεντέλης (354), Λυκόβρυσης-Πεύκης (365),  και  Ηρακλείου Αττικής (652)  και τους παρείχε υποστήριξή για την λειτουργία της αρμοδιότητας. 
 
ΤΟΜΕΑΣ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Δημοτικά Ιατρεία
Τα Δημοτικά Ιατρεία παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης από εθελοντές γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, σε όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη, ανασφάλιστους, άπορους, άνεργους χωρίς καμία διάκριση.  Επίσης στα Ιατρεία λειτουργεί Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος και Μαιευτικό Κοινωνικό Ιατρείο. Τέλος τα Ιατρεία  πραγματοποιούν Αιμοληψίες και  δυο εθελοντικές Αιμοδοσίες το χρόνο για την Δημοτική Τράπεζα Αίματος και προληπτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους στα σχολεία. 
Το 1ο Δημοτικό Ιατρείο (Χίου και Σωτήρος 2, Κοντόπευκο)  πραγματοποίησε 1.143 ραντεβού και ιατρικές πράξεις
Το 2ο  Δημοτικό Ιατρείο (Χιμάρας 22, Τσακός) πραγματοποίησε 1.485 ραντεβού και ιατρικές πράξεις και πρόγραμμα οδοντιατρικής προληπτικής φροντίδας σε 150 άτομα, κυρίως παιδιά.
Επίσης τα Ιατρεία πραγματοποίησαν 520 αιμοληψίες.
Προγράμματα και δράσεις
Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών   μέσω της ελληνικής Ογκολογικής εταιρείας, με συμμετοχή  65 γυναικών  και μηνιαίο πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών στο κέντρο μαστού συλλόγου φίλων γυναικών του νοσοκομείου άγιοι Ανάργυροι , με συμμετοχή  19  γυναικών.
Καρδιολογικός έλεγχος και ενημέρωση από καρδιολόγο με συμμετοχή 47 ατόμων.
Ενημερωτική δράση από το νοσοκομείο Αττικό με δωρεάν ΤΕΣΤ ΠΑΠ 
Σεμινάριο πρώτων βοηθειών και Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης με συμμετοχή  80  ατόμων.
Πρόγραμμα  για τον καρκίνο του παχέος εντέρου συνεργασία με την βιοϊατρική με συμμετοχή 30 ατόμων.
Πρόγραμμα για πρόληψη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, με συμμετοχή 80 ατόμων.
Πρόγραμμα δωρεάν σπειρομετρήσεων με συμμετοχή 35 ατόμων.
Δράση για πρόληψη οστεοπόρωσης, με συμμετοχή 45 ατόμων.
                                                           
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Οργάνωση και πραγματοποίηση του προγράμματος Θερινής Δημιουργικής Απασχόλησης με τη συμμετοχή 800 παιδιών ηλικίας 5 – 12 ετών.
Οργάνωση και πραγματοποίηση του προγράμματος Παιδικών Κατασκηνώσεων με τη συμμετοχή περίπου 140 παιδιών ηλικίας 6- 15 ετών. 
Οργάνωση και λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου με τη συμμετοχή περίπου 30 μαθητών Λυκείου. 
Παροχή υποτροφιών σε 8 άπορους αριστούχους μαθητές, φοιτητές  των Λυκείων της Πόλης.
 
Επιπλέον ο Δήμος Αγίας Παρασκευής:
•Πραγματοποιεί συχνά δωρεάν διανομές δεκάδων τόνων φρούτων σε συνεργασία με οργανώσεις Παραγωγών και την «Αλληλεγγύη για όλους». 
•Κατάργησε τα τροφεία στις οικογένειες με εισόδημα μέχρις 18.000 € και καθιερωσε κοινωνικά κριτήρια εγγραφής των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς. 
•Μηδένισε τα τέλη σε Μακροχρόνια Άνεργους, Άπορους, Πολύτεκνους, Άτομα με αναπηρία, Τρίτεκνους και Μονογονεϊκές Οικογένειες, με εισοδηματικά κριτήρια.
•Αποστέλλει βοήθεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε εβδομαδιαία βάση σε δομές αλληλεγγύης για την στήριξη όσων πλήττονται περισσότερο από την κρίση ή από φυσικές καταστροφές, όπως πρόσφατα στη Μάνδρα. 
 
Δημ/ση : 18/12/2017

Γραφτείτε στο newsletter

Επιλέξτε παρακάτω σε ποια λίστα ανήκετε.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.


e-genius.gr ...intelligent web software