Βρισκόμαστε στα τέλη μιας κουτσουρεμένης σχολικής χρονιάς με τον αριθμό κρουσμάτων της πανδημίας στην Αττική να είναι πολύ μεγάλος. Τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης από μόνα τους, χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις για την προστασία της υγείας, δεν είναι ικανά να ανατρέψουν την κατάσταση. Ταυτόχρονα ο απογοητευτικά αργός ρυθμός εμβολισμού του πληθυσμού δείχνει ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.
Να θυμίσουμε πως υπήρχε κρούσμα COVID-19 σε τμήμα του 2ου παιδικού σταθμού που δυστυχώς εντοπίστηκε αφού πρώτα νόσησαν παιδαγωγοί, παιδιά και, όπως ήταν αναμενόμενο, οι οικογένειές τους. Αντίστοιχα στον δήμο μας έχουμε κρούσματα και σε πολλά σχολεία.
Ο Σύλλογός μας εδώ και ένα χρόνο, χωρίς να πέφτει στην παγίδα του εφησυχασμού που θέλουν ο δήμος και η Διοίκηση τον παιδικών σταθμών, διεκδικεί μέτρα για την προστασία των παιδιών και των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς. Η Διοίκηση, μετά από τρία κλεισίματα και ένα καλοκαίρι, δεν έχει κάνει τίποτα για την αποφυγή του συγχρωτισμού στους σταθμούς που, με βάση τους λοιμωξιολόγους, είναι η νούμερο ένα αιτία μετάδοσης του ιού.
Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε μια αίθουσα στον βρεφικό σταθμό της Πάρου. Πολύ πιθανόν να υπάρχουν και άλλες αίθουσες, κάτι που δε γνωρίζουμε γιατί αρνούνται να ελέγξουμε τους χώρους που φιλοξενούνται τα παιδιά μας.
ΜΙΣΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΝΑ ΒΡΕΦΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟ
Ναι, είναι αλήθεια στην Πάρου υπολογίζουμε (δεν μας δίνουν τα στοιχεία) η αίθουσα στα «αστεράκια» είναι περίπου 11 τετραγωνικών μέτρων, μόνο με ένα μικρό παράθυρο και στεγάζει 12 βρέφη και 4 παιδαγωγούς. Αν βάλουμε και όλο τον εξοπλισμό όπως τραπεζάκια, καρέκλες, βιβλιοθήκες κ.α. μένει μισό τετραγωνικό για κάθε παιδάκι και παιδαγωγό. Τα παιδιά μας δεν είναι καναρίνια για να ζούνε σε κλουβιά, ούτε σιωπούμε επειδή μπήκανε στους παιδικούς σταθμούς. Είναι σοκαριστικό, απαράδεκτο και επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών και των εργαζομένων γιατί αν μεταφέρει ένας εποχική ίωση ή COVID-19 είναι βέβαιο πως θα κολλήσουν όλοι με μαθηματική ακρίβεια. Τότε να δούμε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη ο δήμος ή το Διοικητικό Συμβούλιο των παιδικών σταθμών.
Να αναφέρουμε πως η αίθουσα αυτή (αν είναι μια) δεν ακολουθεί ούτε το προβλεπόμενο 1,20 τμ καθαρή επιφάνεια (χωρίς εξοπλισμό) ανά βρέφος που καθορίζει ο νόμος για την λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών. Μάλιστα αναφέρει ελάχιστη καθαρή επιφάνεια αίθουσας να είναι τα 15τ.μ. για 10 βρέφη, χωρίς να υπολογίζονται οι παιδαγωγοί. Ως Σύλλογος διαφωνούμε και με τα ελάχιστα που απαιτεί το ΠΔ γιατί κατεβάζει πολύ τον πήχη των σύγχρονων αναγκών της προσχολικής αγωγής αλλά ούτε με αυτά δεν συμμορφώνεται η Διοίκηση των Παιδικών Σταθμών του Δήμου μας.
ΤΩΡΑ ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ
Είναι εξοργιστικό η Διοίκηση να απάντα σε κάθε πρόβλημα που εντοπίζουν οι γονείς ότι τηρούνται τα μέτρα προστασίας με ευλάβεια όπως τα επιβάλει ο ΕΟΔΥ. Δεν δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε πως είναι η καθημερινότητα παιδιών και παιδαγωγών στριμωγμένοι σαν τα ποντίκια. Οι εργαζόμενοι με τεράστια προσπάθεια και φιλότιμο προσπαθούνε να κάνουνε το πολύτιμο έργο τους, αυτοί και μόνο ευθύνονται για το ότι δεν έχει γίνει ακόμα το κακό, τους ευχαριστούμε πολύ και θα είμαστε δίπλα τους. Δώστε λύση τώρα πριν γίνει το λάθος και έχουμε φαινόμενα σαν αυτό στη Καλλιθέα με τον εντοπισμό τουλάχιστον 65 κρουσμάτων Κορωνοιού σε Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο.
Γνωρίζουμε πολύ καλά εμείς οι γονείς πως με το άνοιγμα των παιδικών είναι θέμα ημερών να κολλήσουν τα παιδιά τις εποχικές ιώσεις πόσο μάλλον μέσα σε τάξεις κλουβιά.
Στην ίδια άθλια κατάσταση πιθανών να βρίσκονται και άλλες αίθουσες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου μας.
Καταγγέλλουμε την Διοίκηση που ενώ έχουμε αναφέρει το πρόβλημα ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων κωφεύει και πεισματικά αρνείται να επιτρέψει στο Σύλλογο με διάφορα αδικαιολόγητα προσχήματα να κάνει αυτοψία στους προβληματικούς χώρους με την συνοδεία της.
Καλούμε τους γονείς που τα παιδιά τους φιλοξενούνται σε αυτή την αίθουσα να επικοινωνήσουν μαζί μας. Καλούμε όλους τους γονείς και κηδεμόνες να μας αναφέρουν ό,τι πρόβλημα έχουν εντοπίσει με τους παιδικούς σταθμούς, για να συνεργαστούμε, να ενώσουμε τη δύναμη μας ώστε να έχουμε αποτελέσματα.
Κανένας φόβος, διεκδικούμε όλοι μαζί μέτρα για το καλό των παιδιών μας και των παιδαγωγών.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.
Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα