Οι τελευταίες εξελίξεις για το κυπριακό, με τις νέες τουρκικές προκλήσεις και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες, ήταν αναμενόμενες από τις αρχές Οκτώβρη, μετά την ανακοίνωση από τα κατεχόμενα και την Άγκυρα, για την προγραμματιζόμενη έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ακολούθησε ανακοίνωση στις 7/10 από την κυπριακή κυβέρνηση, για αναστολή των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού, ύστερα από ομόφωνη απόφαση των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου.
Σήμερα οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται με την παρουσία πολεμικών πλοίων της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας, εν μέσω πολεμικών ασκήσεων από Ρωσία, Κύπρο και Ισραήλ, ενώ η ΕΕ διαψεύδει όσους ισχυρίζονται ότι είναι προστάτες του κυπριακού λαού.
Η κατάσταση περιπλέκεται και γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη για τον κυπριακό λαό αλλά και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής, που ήδη βρίσκονται εν μέσω πολεμικών επεμβάσεων και συγκρούσεων.
Η Επιτροπή Ειρήνης Αγίας Παρασκευής καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις κατά της Κύπρου αλλά και στο Αιγαίο, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, με τις παραβιάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από τουρκικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο τύπου SN-235. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες που έχει στο πλαίσιο των δικών της επιδιώξεων για την γεωπολιτική - γεωστρατηγικη "αναβάθμιση" του ρόλου της σε ανταγωνισμό με την Τουρκία.
Η πρόκληση κατά του κυπριακού λαού είναι στη λογική της διαιώνισης της τουρκικής εισβολής και κατοχής, που οδηγεί σε όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή, με ευθύνες ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ.
Η Επιτροπή Ειρήνης Αγίας Παρασκευής καλεί τους εργαζόμενους, να καταδικάσουν την τουρκική προκλητικότητα, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον κυπριακό λαό και να απαιτήσουν λύση για μια Κύπρο ενιαία - ανεξάρτητη, για διζωνική -δικοινοτική ομοσπονδία, λύση που θα οδηγεί σε μια χώρα δίχως ξένους στρατούς, βάσεις και προστάτες, που θα διασφαλίζει δικαιώματα - ελευθερίες για όλους τους Κυπρίους, και το δικαίωμά τους να επιλέγουν μόνοι τους το δρόμο ανάπτυξης για τα συμφέροντά τους
Ημ/νία Δημ/σης : 23/10/2014
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.
Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα