Το «Ρώτα τον Δήμαρχο» ο νέος θεσμός που εγκαινίασε ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης με στόχο την απευθείας, άφιλτρη επικοινωνία με τους πολίτες, βγήκε στον αέρα, χθες Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, για δεύτερη φορά, με την ανταπόκριση των πολιτών να είναι και πάλι μεγάλη.
Για πάνω από 2 ώρες ο κ. Μυλωνάκης απαντούσε σε δεκάδες ερωτήματα που έθεσαν οι πολίτες για καίρια ζητήματα της πόλης που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την καθαριότητα, τον οδοφωτισμό, τη δημοτική συγκοινωνία, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης κρίσιμων έργων υποδομής, την κατάσταση των πεζοδρομίων και των δρόμων, αλλά και τα φαινόμενα βίας και εκφοβισμού στα σχολεία.
Υπενθυμίζεται πως το «Ρώτα τον Δήμαρχο» γίνεται, μία φορά την τελευταία εβδομάδα κάθε μήνα.
Ο κ. Μυλωνάκης καλωσόρισε για δεύτερη φορά τους πολίτες στη διαδικτυακή συζήτηση, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του πως θα είναι πάντα στη διάθεση τους, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες τους και προσπαθώντας να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους, με στόχο να γίνει καλύτερη η καθημερινότητά τους.
Ακολουθούν ενδεικτικά, βασικά σημεία της συζήτησης:
Την έμφαση που δίνει η νέα δημοτική αρχή στα ζητήματα καθαριότητας και ανακύκλωσης, επανέλαβε ο κ. Μυλωνάκης επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή όλες οι παρεμβάσεις «γίνονται με το φιλότιμο των εργαζομένων». «Κληρονομήσαμε μία δύσκολη κατάσταση, χωρίς υποδομές, χωρίς αμαξοστάσιο και χωρίς οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με τους απαιτούμενους όρους ασφάλειας και υγιεινής, ωστόσο αυτή την κατάσταση θα την αλλάξουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ήδη παρεμβαίνουμε όπου μπορούμε με καθαρισμούς και μικρής κλίμακας αναπλάσεις στο πράσινο της πόλης» τόνισε ενώ απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την απουσία καφέ κάδων, υπογράμμισε πως ήδη η δημοτική αρχή έχει καταγράψει 90 σημεία της πόλης (καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, λαϊκές αγορές) όπου πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα. Σχετικά με την κακή κατάσταση των υπαρχόντων κάδων ανέφερε ότι δρομολογείται η αξιοποίηση εργαζομένων που θα ασχοληθούν με το πλύσιμο των κάδων.
Απαντώντας σε δημότες που έθεσαν το θέμα της δυσοσμίας σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, ο κ. Μυλωνάκης τόνισε πως ηδη έχει κάνει σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ και είναι σε εξέλιξη ενέργειες για τον εντοπισμό των αιτιών του προβλήματος. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος θα εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης του πριν από το φετινό καλοκαίρι και δεσμεύθηκε πως οι πολίτες θα δουν μεγάλη διαφορά.
Απαντώντας σε ερωτήματα που σχετίζονται με τον κακό φωτισμό η και την έλλειψη του σε δρόμους της πόλης, ο Δήμαρχος τόνισε πως θα γίνει καταγραφή όλων των φωτιστικών σωμάτων και ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του 2024, θα γίνει η αντικατάσταση τους από νέα σύγχρονα, μην ενεργοβόρα φωτιστικά τύπου led, με στόχο αφενός την ενίσχυση της ασφάλειας και αφετέρου την εξοικονόμηση πόρων η οποία αναμένεται να φτάσει και το 70%.
Πολλά ερωτήματα δέχθηκε ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής σχετικά με την κακή κατάσταση των πεζοδρομίων αλλά και την ανάγκη ασφαλτοστρώσεων. Σε ότι αφορά τα πεζοδρόμια και τις ζημιές που προκαλούνται από τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών, τόνισε ότι αφενός εξετάζεται το ενδεχόμενο να λειτουργούν οι Λαϊκές σε έναν μόνιμο χώρο που δεν θα επιβαρύνει δρόμους και πεζοδρόμια και αφετέρου πως ο Δήμος θα μεριμνήσει προκειμένου τα έσοδα που εισπράττει από τις Λαϊκές να δίνονται για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται στα πεζοδρόμια. Σχετικά με τις καταλήψεις των πεζοδρομίων από οχήματα , ο κ. Μυλωνάκης αναγνώρισε πως αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την πόλη γι’ αυτό και όπως ανέφερε, έχει έρθει σε συνεννόηση με την Τροχαία, ώστε να γίνονται αυστηρές συστάσεις, κυρίως αν εμποδίζεται η διέλευση σε ΑΜΕΑ, γυναίκες με μικρά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα. Σε περίπτωση ωστόσο μη συμμόρφωσης, ο Δήμος, όπως υπογράμμισε θα προχωρεί στην επιβολή αυστηρών προστίμων. «Τίθεται και ζήτημα ατομικής ευθύνης, οφείλουμε όλοι να ευαισθητοποιηθούμε και με σωστή ενημέρωση να συμβάλλουμε στο να διατηρούμε μία καλή ποιότητα ζωής στην πόλη», σημείωσε.
Σε ότι αφορά το θέμα των ασφαλτοστρώσεων επισήμανε πως το πρόβλημα στην πόλη είναι εκτεταμένο και σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος, ανάλογα και με τις οικονομικές του δυνατότητες, θα σχεδιάσει ένα πλάνο πενταετούς υλοποίησης με στόχο την ασφαλτόστρωση όσο το δυνατόν περισσότερων δρόμων της πόλης.
Τη σημασία επαναλειτουργίας της δημοτικής αστυνομίας για την αντιμετώπιση διάφορων ζητημάτων, όπως η παράνομη στάθμευση και η άναρχη λειτουργία καταστημάτων, υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάκης απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως οι 3 θέσεις που είχαν προβλεφθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν επαρκούν για τις ανάγκες και αναλογικά με τον πληθυσμό της πόλης. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε πως στη νέα τροποποίηση του οργανισμού του Δήμου, θα υπάρχει πρόβλεψη για περισσότερες θέσεις.
Κληθείς να σχολιάσει κάποια φαινόμενα άναρχης λειτουργίας των καταστημάτων, ο Δήμαρχος αφού χαρακτήρισε οξύμωρο το γεγονός ότι δεν είναι στη δικαιοδοσία του Δήμου, να δίνει τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων, εστίασε στη διαδικασία φορτοεκφόρτωσης των super market. Ειδικότερα τόνισε πως έχει ενημερώσει τους υπευθύνους των καταστημάτων πως θα εφαρμοστεί πρόγραμμα φορτοεκφόρτωσης το οποίο ως προς τις ώρες θα τηρείται αυστηρά και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα.
«Δίνουμε μεγάλη σημασία στο θέμα γι΄αυτό και όρισα αρμόδιο Αντιδήμαρχο» σχολίασε ο Δήμαρχος ερωτηθείς για την κατάσταση με τα αδέσποτα, ενώ πρόσθεσε πως έχει στελεχωθεί και το τμήμα ζωοφιλίας με έναν εργαζόμενο. «Υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος και σύντομα θα το εφαρμόσουμε» συμπλήρωσε.
Την πρόθεση του να φτιάξει δημοτική συγκοινωνία για την κάλυψη των αναγκών των δημοτών, ανακοίνωσε ο κ. Μυλωνάκης απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, επισημαίνοντας πως έχει έρθει ήδη σε σχετική επικοινωνία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΣΑ, καθώς, όπως ανέφερε, επίκειται ανασχεδιασμός και αναδιοργάνωση των συγκοινωνιών σε όλη την Αττική. «Θα δούμε ποιες αλλαγές θα γίνουν από τον ΟΑΣΑ και σε συνδυασμό με τη δημοτική συγκοινωνία που θα φτιάξουμε θα μεριμνήσουμε για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών» τόνισε και πρόσθεσε πως θα προχωρήσει η χωροθέτηση των στάσεων της δημοτικής συγκοινωνίας με κύριο γνώμονα τόσο την αποσυμφόρηση κεντρικών σημειών της πόλης, όσο και την απευθείας σύνδεση με το σταθμό του Μετρό.
Σε ότι αφορά το θέμα της κακής εικόνας που έχουν πολλά σχολικά συγκροτήματα της πόλης, ανακοίνωσε πως ολοκληρώνεται άμεσα ο διαγωνισμός για τη συντήρηση σχολικών κτιρίων, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πως έχει έρθει σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ε. Λέκκα για την εκπόνηση προγραμμάτων αντισεισμικής προστασίας στα σχολεία.
Απαντώντας σε ερώτησεις σχετικά με τα φαινόμενα βίας και εκφοβισμού σε σχολεία της πόλης, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής επικαλέστηκε την πρωτοβουλία που πήρε η δημοτική αρχή από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων της σχετικά με το bulling, με στόχο την ενημέρωση και ευιασθητοποίηση των πολιτών, μέσω στοχευμένων δράσεων. «Θα παρακολουθούμε στενά το θέμα και θέλουμε συμμέτοχους και όλους εσάς με προτάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το Δημαρχείο ο κ. Μυλωνάκης τόνισε πως κληρονόμησε μία υπάρχουσα σύμβαση η οποία λήγει στις 21 Απριλίου και υπάρχει ο κίνδυνος εγκατάλειψης του έργου από τον εργολάβο. Ωστόσο, όπως διαμήνυσε, με δεδομένο ότι το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια θα αναζητήσει από κοινού με τον νέο Περιφερειάρχη κ. Χαρδαλιά κάθε δυνατή λύση για να συνεχιστεί.
Επιπρόσθετα ο κ. Μυλωνάκης ανέφερε κατά τη συζήτηση με τους πολίτες και ερωτηθείς σχετικά πως πολύ σύντομα θα γίνει συνάντηση με την αρμόδια Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη όπου θα τεθεί το θέμα των σχολικών γευμάτων. Επίσης σχετικά με το θέμα της πλατεία Πέτρουλα τόνισε ότι στο σχεδιασμό του Δήμου είναι να γίνει μία συνολική ανάπλαση, για την Αγ. Τριάδος ανακοίνωσε πως είναι σε φάση ολοκλήρωσης η μελέτη ανάπλασης και θα ακολουθήσει αίτημα χρηματοδότησης από το πράσινο ταμείο, ενώ τέλος σχετικά με το πάρκο «Σταύρος Κώτσης» υπογράμμισε πως στις προθέσεις του είναι στη βάση μίας ρεαλιστικής μελέτης, να αξιοποιηθεί ο χώρος ως ένα πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο. Παράλληλα ανακοίνωσε θα υπάρχει φύλακας για την ασφάλεια του χώρου.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.
Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα