Ως ημέρα μνήμης των αγώνων του διεθνούς κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και ανάδειξης των θυσιών και των επιτευγμάτων των γυναικών γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η ιστορική διαδρομή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας , ξεκίνησε το 1789 κατά την διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης , όπου οι γυναίκες του Παρισιού , στις Βερσαλλίες , ζητούσαν << ελευθερία , ισότητα , αδελφότητα >>. Μια από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από τις γυναίκες , έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη , οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας . Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει η αφορμή για την καθιέρωση της γιορτής για τα δικαιώματα των γυναικών στις 8 Μαρτίου . Επίσης , σημαντικό αγώνα έκαναν οι <<Σουφραζέτες >>, ένα κίνημα Βρετανίδων γυναικών που ο ρόλος του ήταν καθοριστικός για την απόκτηση του δικαιώματος ψήφου των γυναικών , την εποχή εκείνη όπου οι γυναίκες δεν είχαν δικαιώματα στα πολιτικά δρώμενα .
Αργότερα , το 1977 η 8η Μαρτίου ορίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και της Διεθνούς Ειρήνης . Με την ενίσχυση του φεμινιστικού κινήματος στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 και στις αρχές της δεκαετίας του’ 70 η «Ημέρα της Γυναίκας» είχε εξαπλωθεί σχεδόν στις περισσότερες χώρες του κόσμου, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων με θεοκρατικά ή ισλαμικά καθεστώτα.
Παρόλα αυτά , συνεχίζεται να γίνεται μια διαρκής προσπάθεια ευαισθητοποίησης προς την γυναίκα , όσον αναφορά τις κοινωνικές και επαγγελματικές ανισότητες , το μισθολογικό χάσμα που απασχολεί κρατικούς και μη φορείς και τη γυναικεία κακοποίηση . Ιδιαίτερα φλέγον ζήτημα στις μέρες μας είναι η γυναικεία κακοποίηση. Δυστυχώς , εκτιμάται ότι περισσότερο από το 1/3 των γυναικών σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί σωματική , ψυχολογική και σεξουαλική βία σε κάποια φάση της ζωής τους .
Από πλευράς του , ο Δήμος Αγίας Παρασκευής με στοχευόμενες παρεμβάσεις προσπαθεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των γυναικών.
Με την δημιουργία του Κέντρου Γυναίκας που με τις πολλές ομάδες και τις πολλαπλές του δραστηριότητες συνεισφέρει στην αυτοβελτίωση των γυναικών αλλά και στη βελτίωση της θέσης τους μέσα στη κοινωνία , με τη λειτουργία του ΚΑΠΗ που έδωσε στη γυναίκα της Τρίτης Ηλικίας μια διέξοδο από την καθημερινότητα και τον παραδοσιακό της ρόλο μέσα στην οικογένεια και της άνοιξε νέους ορίζοντες. Επίσης , με τη λειτουργία του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου ΑμΕΑ , που με την απογευματινή του λειτουργία και την απασχόληση των ατόμων με Ειδικές Ανάγκες έδωσε μια ανάσα ελεύθερου προσωπικού χρόνου στις συγκεκριμένες μανάδες . Ο Δήμος προσπαθεί να αφουγκραστεί τις ανάγκες των γυναικών και να ανταποκριθεί σε αυτές .
Ακόμη , το τελευταίο διάστημα της πανδημίας που οι γυναίκες υποχρεώθηκαν να αναλάβουν νέους ρόλους μέσα στην οικογένεια , οι Κοινωνικές μας Υπηρεσίες στηρίζουν πολλαπλά τις προσπάθειες αυτές , τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο .
Με την σκέψη μας στις απανταχού γυναίκες και τους καθημερινούς τους αγώνες , χαιρετίζουμε την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα , έχοντας πάντα υπόψη μας τη ρήση της Κασσιανής προς τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο ‘’Εκ της γυναικός τα κρείττων’’ , που σημαίνει ‘Από την γυναίκα πηγάζουν τα μεγαλύτερα αγαθά’ .
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΩΒΑΙΟΣ – ΝΤΟΥΣΚΟΣ
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.
Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα