Στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη απλές γυναίκες του καθημερινού μόχθου, εργάτριες της υφαντουργίας και του ιματισμού, έκαναν μια μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους, που διαλύθηκε βίαια από την αστυνομία.
Η 8η Μαρτίου έμελε να αποτελέσει ορόσημο στον αγώνα των γυναικών για ισότητα, χειραφέτηση και οικονομική και κοινωνική καταξίωση, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και το 1977 ορίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας.
Ωστόσο, και παρά την πρόοδο που έχει γίνει από τότε, η κοινωνική ανισότητα, οι διακρίσεις, η βία και η εκμετάλλευση εις βάρος των γυναικών συνεχίζονται και σε πολλές περιπτώσεις δυναμώνουν με ένταση και μορφές που διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα, από κοινωνία σε κοινωνία.
Στη χώρα μας η κρίση επιδείνωσε την ήδη προβληματική οικονομική και κοινωνική θέση των Ελληνίδων καθώς έφερε την αύξηση της ανεργίας των γυναικών, την επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, τις απολύσεις εγκύων, τις ελλείψεις στην προστασία της μητρότητας, την απαξίωση της κοινωνικής φροντίδας κ.α.
Η Δημοτική Αρχή Αγίας Παρασκευής προσπαθούμε με τις πολιτικές μας και το παράδειγμα μας να συμβάλουμε στην ισότητα των φύλων στην πράξη. Πετύχαμε την ισότιμη συμμετοχή στις θέσεις ευθύνης και στα όργανα λήψης αποφάσεων και διοίκησης του Δήμου, βελτιώσαμε τις υπηρεσίες των Παιδικών σταθμών, κάναμε απαλλαγές από τροφεία σε εισοδήματα έως 18.000€, τριπλασιάσαμε τα παιδιά που φιλοξενούνται δωρεάν από το ΕΣΠΑ, αναβαθμίσαμε το Κέντρο Γυναίκας και επιδιώκουμε σταθερά την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υποστήριξης των γυναικών, μέσα από το σύνολο σχεδόν των Δομών των Προγραμμάτων και των Δράσεων της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου (κοινωνικές και προνοιακές δομές, προγράμματα υγείας-πρόληψης κ.α.).
Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι ως Δήμος και ως κοινωνία οφείλουμε ακόμη περισσότερα.
Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής
Ιωάννης Ε. Σταθόπουλος