Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής στην προσπάθεια του να συμβάλλει στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών έχει οργανωμένη Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας επί πολλά έτη, συνεργάζεται με την Περιφέρεια Αττικής, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού-ΣΠΑΥ, όπως και με Συλλόγους και Εθελοντές.
Στο επίκεντρο του σχεδιασμού Πολιτικής προστασίας του Δήμου Αγίας Παρασκευής, βρίσκεται η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και η προστασία του Βορειανατολικού τομέα του Υμηττού από πυρκαγιές.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατασκευάστηκαν, κατασκευάζονται και προγραμματίστηκαν σημαντικά μεγάλα και μικρότερα έργα αγωγών ομβρίων, μήκους πολλών χιλιομέτρων, σε όλη την πόλη με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.
Σε ότι αφορά τον Υμηττό το κύριο βάρος της προσπάθειας δίνεται στην πρόληψη γιατί αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέσο κατά των πυρκαγιών. Τα μέτρα που παίρνονται είναι η πρόσληψη εποχιακών εργατών/τριών φύλαξης του βουνού και οδηγών, ο καθαρισμός (αποψίλωση) δημόσιων και ιδιωτικών χώρων υψηλού κινδύνου, η κατασκευή συντήρηση και επισκευή πυροφυλακίων, δεξαμενών νερού κ.α., η καθημερινή λειτουργία πυροφυλακίων για παρατήρηση, έγκαιρο εντοπισμό και συνεπώς άμεση κατάσβεση τυχόν εστιών, η απαγόρευση κυκλοφορίας στο βουνό σε επίπεδο συναγερμού 4 ή 5 όπως και επιφυλακή των χειριστών πυροσβεστικών, υδροφόρας καθώς και οχημάτων σε περίπτωση που χρειαστεί να κινηθούν εντός ή εκτός του Δήμου.
Επίσης ο σχεδιασμός του Δήμου περιλαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως εκχιονισμός, λειτουργία θερμαινόμενων και κλιματιζόμενων αιθουσών κ.α.
Ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται να εξασφαλιστεί η συμβολή και η αυτοπροστασία των πολιτών, μέσα από ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όπως διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, δημοσιεύσεις κλπ. Από την ιστοσελίδα του Δήμου μπορεί κανείς να ενημερώνεται εύκολα και ανά πάσα στιγμή (κάνοντας απλά κλικ στα σχετικά Link) για τις προβλέψεις και τις οδηγίες της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας για πυρκαγιές, ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.
Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα