Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχοντας ως πρωταρχικό στόχο της κοινωνικής του πολιτικής την στήριξη και προώθηση της ποιοτικής κοινωνικής μέριμνας των μαθητών και των γονέων, έχει καθιερώσει πολυετή συνεργασία με τα σχολεία του Δήμου μας, σε επίπεδο συμβουλευτικής και υποστηρικτικής βοήθειας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να σας καλέσουμε σε συνεργασία για μια νέα δράση που προγραμματίζεται να υλοποιηθεί τον Οκτώβριο και να διαρκέσει μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015. Ο τίτλος του προγράμματος είναι:
Σχολείο για γονείς
Μοντέλο Εκπαίδευσης του Αποτελεσματικού Γονέα
«Μαθαίνω ν’ ακούω, ν’ αντιπαρατίθεμαι και να επιλύνω τις συγκρούσεις
με δημοκρατικούς τρόπους»
Με γνώμονα τις καθημερινές ανησυχίες και προβληματισμούς των γονέων και των εκπαιδευτικών, σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην ενημέρωσή τους σχετικά με μια νέα μέθοδο επικοινωνίας χωρίς φωνές και συγκρούσεις.
Το πρόγραμμα βασίζεται στη διαδεδομένη μέθοδο δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών που έχει προταθεί από τον Thomas Gordon το 1960 στην Αμερική και θα υλοποιηθεί από την ειδικευμένη Ψυχολόγο της Υπηρεσίας του τμήματος Παιδείας κ. Μαρία Καρίπογλου.
Προτείνουμε οι συναντήσεις να πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες στα σχολεία που θα επιλέξουμε από κοινού κατόπιν συνεννοήσεως, δυο φορές τον μήνα με την συμμετοχή γονέων και όσων εκπαιδευτικών επιθυμούν να συμμετέχουν. Η διάρκεια κάθε συνάντησης θα είναι 2 ώρες.
Το πρόγραμμα θα εστιάσει στα παρακάτω:
1) Τι είναι το μοντέλο Εκπαίδευσης του Αποτελεσματικού Γονέα.
2) Γιατί είναι απαραίτητο όλοι οι γονείς να εκπαιδευτούν σε αυτό το μοντέλο.
3) Ποια είναι τα 12 εμπόδια που σφραγίζουν την εποικοδομητική επικοινωνία με τα παιδιά μας.
4) Ποιες είναι οι βοηθητικές δεξιότητες και πώς μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε.
5) Ποιες είναι οι δεξιότητες αντιπαράθεσης και πώς μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε.
6) Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα μας με Εγώ – Μηνύματα.
7) Η μέθοδος της μη-ήττας για την επίλυση των συγκρούσεων.
8) Τα έξι βασικά βήματα για την επίλυση των συγκρούσεων.
9) Παίξιμο ρόλων μεταξύ των μελών.
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα ακολουθήσει αναφορά σχετικά με τα θέματα και τις ανάγκες που θα προκύψουν από τις συναντήσεις με τους γονείς, με στόχο την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων για εδραίωση ανάλογων δράσεων στα σχολεία.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας»,στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, κατά 80% από την Ε.Ε. (ΕΤΠΑ) και 20% από εθνικούς πόρους.
Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies.
Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα